Gazdaság

AZ ÉV ÜZLETE LESZ? – EDI-központ a Matávnál

Szakértők becslései szerint ma még mindössze néhányszor tíz cég használja Magyarországon kereskedelmi kommunikációs rendszerében az elektronikus adatcserét. A Matáv májustól elinduló EDI-szolgáltatásától egy-két éven belül négy-ötszáz előfizetőt vár, és várhatóan más tőkeerős számítástechnikai és távközlési szolgáltató cégek is rácsatlakoznak a hazánkban Európa más részeihez képest némi fáziskéséssel csak eztán kezdődő EDI-boomra.

A Matáv tavaly december kö zepén vásárolta meg többszáz millió forintért a General Electric Information Services (GEIS) EDI-kezelő szoftverrendszerét. A GEIS vezeti a világpiacot az EDI-szolgáltatások terén, és igen magas szintű szakmai támogatást ad a bevezetéshez. Egy évig például egy GEIS-alkalmazott Budapesten dolgozik a Matáv szakembereivel együtt. Az első lépcsőben 500 előfizető kiszolgálására tervezett – de később rugalmasan bővíthető – EDI kapcsolóközpont hardver hátterét két, egymással összekötött igen nagy üzembiztonsággal működő Hewlett Packard 9000-es számítógép adja.

A több százmilliós beruházással indított EDI-projektről Nagygyörgy Imrétől, a Matáv projektvezetőjétől kaptunk tájékoztatást. Mint elmondta, kezdetben főleg három területről számítanak nagyobb számú előfizetőre: az államigazgatásból, a magánvállalkozások köréből és a nyugati nagyvállalatok magyarországi cégeitől, illetve beszállítóitól. Utóbbiak közül a külföldi vállalattal az EDI-kapcsolatot azok határozott követelésére már többen megteremtették. Az igazi cél és az igazi haszon azonban az lenne, ha a magyarországi vállalatok egymás közti kommunikációjukba is beépítenék az EDI-technológiát.

Bár a szolgáltatás árkalkulációja még nem készült el, az előre elmondható, hogy egy vállalatnál az EDI bevezetése sokkal inkább ügyvitel-szervezési, munkaszervezési, mintsem anyagi kérdés. A hardver-igény minimális, kell egy PC, modemmel. Ehhez meg kell majd venni egy DOS-alapú, EDI-kezelő szoftvert, ára várhatóan 100-150 ezer forint felett lesz. Az EDI-központhoz való csatlakozási díj hasonló nagyságrendű lesz, mint egy közületi telefonvonal ára, a havi előfizetési díj egy-két tízezer forint körül várható, a forgalmazási díjat pedig a Matávnál úgy kívánják megállapítani, hogy olcsóbb legyen a másodpercek alatt célhoz érő EDI-formátumú számlák, szállítmányozási dokumentumok, megrendelések és más információk küldése, mint 2-3 napig utazó postai levélben. A szoftver kezelése a Matáv szakértői szerint jóval egyszerűbb, mint például az Interneten való keresgélés, egy szövegszerkesztőére emlékeztető menürendszere szinte vezeti a felhasználót. Arra pedig, hogy a cégnél használatos számlázóprogramok, megrendelés-nyilvántartás-kezelő stb., valamint az EDI-kezelő szoftver közötti transzlátor programot létrehozzák, minden bizonnyal több számítástechnikai cég ajánlkozik majd versengve, lévén ez programozói rutinfeladat. A laikusok körében a legtöbben a kereskedelmi információk elektronikus úton illetéktelen kezekbe való kerülése miatt aggódnak. Pedig az adatok védelme, biztonsága egy ilyen rendszerben összehasonlíthatatlanul magasabb fokú, mint amikor ajánlott levelekben közlekednek a számlák. Az EDI-kapcsolóközpont minden bejelentkező számítógépet és szoftvert azonosít, úgyszintén minden operátort, aki a tranzakciót a gépbe viszi, és a központ által ellenőrzötten, kizárólag azok küldhetnek egymásnak EDI üzenetet, akik előzőleg kölcsönösen deklarálták az egymás közti kereskedelmi levelezésnek ezt a módját. Tehát a rendszer teljesen zárt, szigorúan kötött szabályok szerint működik. Két levelező fél a saját külön eljárással titkosított üzeneteit is küldheti.

Az elektronikus adatcsere bevezetését egyébként a leggyorsabban megtérülő informatikai beruházások között emlegetik. Van olyan esettanulmány, amely kimutatta, hogy a kereskedelmi láncnál a tőke háromszor gyorsabban fordult meg az EDI bevezetése után, mint előtte. A raktározási költségek a töredékükre csökkennek, arról nem is beszélve, hogy az a vállalat, amely nem lesz képes az elektronikus adatcsere-forgalomba bekapcsolódni, rövid időn belül mindenféle nemzetközi kereskedelmi kapcsolatból kiszorul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik