Gazdaság

VÁLLALATI INFORMÁCIÓELEMZÉS – Változó technológiák

A mai vállalatok navigálásához a piaci versenyben a nyers adathalmazok kevés segítséget tudnak adni, és a számítógépek mai nagy feldolgozási sebessége lehetővé is teszi az adatok sokféle szempontú elemzését, grafikus megjelenítését. A sokak által használt táblázatkezelő szoftverek csak kis adatmennyiségek kétdimenziós vizsgálatára alkalmasak, korlátozott képességekkel. A relációs adatbáziskezelők már jóval nagyobb adatmennyiségek kezelésére képesek, de szintén csak kétdimenziós módon és a múltbeli adatok alapján, a jövőre vonatkozó vállalati döntések előkészítéséhez más megoldásokat kell alkalmazni. A legelterjedtebb mai technológia, amelyet nagyvállalati szintő információelemzésre világszerte használnak, az OLAP = on line analitical processing, azaz on line adatelemzés. Hasonló, elterjedt szakkifejezés az OLTP = on line transaction processing, azaz on line tranzakció-feldolgozás, amely egy másfajta technológiát jelez. Lényeges különbség, hogy míg az OLTP-módszer az aktuális, pillanatnyi adatokat, tranzakciókat dolgozza fel, periodikusan ad elemzéseket operatív kérdésekre, azaz a vállalat taktikai irányításában alkalmazható jól. Az OLAP technológia ezzel szemben idősorokban dolgozza fel az adatokat, komplex, ad hoc kérdésekre is képes válaszokat összeállítani, azaz a vállalat stratégiai vezetéséhez érdemes használni. Alkalmas a szakirodalomban “drill down”-nak nevezett technikára, az adathalmazba való “mélyfúrásra”, a különböző adatkomponensek lebontására, az aggregált adatok származási helyének kiderítésére stb.

A holland United Transfer az amerikai Oracle OLAP Division képviselőjeként eddig huszonöt magyarországi vállalatnál vezette be az OLAP-technológiára épített vállalati informatikai elemző rendszereket. Tapasztalataikat a közelmúltban szakmai konferencián is közreadták. A felhasználók között olyan nagy cégek vannak, mint a Pannon GSM, a Matáv, a Nestlé, a Unilever, a Compack Douwe Egberts, az ÁB Aegon.

Az Oracle a közelmúltban a világon elsőként egyesítette az úgynevezett objektum-orientált technológiát az OLAP-eszközökkel, amely azoknak a rendszerfejlesztőknek jelent sokat, akik integrált adattárházakat hoznak létre OLAP-módszerekkel, mert meggyorsítja a különböző objektumok – táblázatok, grafikonok, modellek, kritérium-sorok stb. – kialakítását, újrafelhasználását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik