Gazdaság

DRESDNER BANK – Sikertörténet

Történetének legsikeresebb évét zárta tavaly a Dresdner Bank. A napokban publikált 1995-ös mérleg 17,4 százalékos nettó eredményjavulást jelez az előző esztendőhöz képest. J. Sarrasin, a pénzintézet elnöke a számsorokat kommentálva a nemzetközi befektetési banki tevékenység, az alapkezelés és elsősorban a különböző piaci ügyletek kivételesen nagy nyereséget hozó fejlődését emelte ki. A leányvállalatok, így a tavaly megvásárolt Kleinwort Benson dinamizmusa is hozzájárult a Dresdner sikeréhez.

Sarrasin mintegy 17 milliárd márka értékű, eddig titokban tartott tartalékról is fellebbentette a fátylat, ez ingatlanok és iparvállalati részvényekben testesül meg.

Mindennél nagyobb haszonnal járt a pénzintézet kötvénypiaci tevékenysége, itt az expanzió tavaly 550 millió márkát tett ki. A saját alapok jövedelmezősége 14,7 százalék volt, miközben a bank hosszú távú terveiben 20 százalék szerepel. Ennek megvalósításához az anyavállalat rentabilitásán kell javítani, ez utóbbi adózás utáni nyeresége ugyanis megegyezett az 1994-essel, 851 millió márkát tett ki.

A bank stratégiájában az idén a külföldi befektetési banki tevékenység fejlesztése kap prioritást, de a figyelem középpontjában marad az alapkezelés is, amelynek jelenlegi nagyságrendje mintegy 40 milliárd márka. A külföldi expanziós elképzelésekben továbbra is a fő partner a francia BNP (Magyarországon is e pénzintézettel működtet közös vállalkozást), míg Franciaországban a Dresdner több üzletágból visszavonul szövetségese javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik