Gazdaság

Tőkemegoszlás

Félmilliárd dollárra tehető ma Magyaror szágon a különböző jellegű kockázati tőketársaságok által kezelt pénz összege – derül ki a Magyar Kockázati Tőke Egyesület még nem végleges adatokat tartalmazó felméréséből.

A Multinova tőkéjét 240, a Coventét 617 millió forintra teszi az MKTE kimutatása. Az MBFB hat regionális fejlesztési társaságának tőkéje összesen mintegy 25 millió dollárnak felel meg. A legnagyobb “magánkockázati” társaság tőkéje ennek éppen ötszöröse: a 125 millió dollárt kezelő First Hungary Fund az egyesület adatai szerint eddig mintegy 90 millió dollárt helyezett el a magyar gazdaságban. A londoni tőzsdén jegyzett Hungarian Investment Company tőkéje 100 millió dollár, kezelője a John Govett alapkezelő. A hírnév azonban nem mindig jár együtt a sikerrel: vélhetően a kockázatitőke-befektetések kudarca teszi, hogy ez utóbbi alap ma már inkább a tőzsdei papírokat részesíti előnyben. A Magyar-Amerikai Vállalkozási Alap 60 millió dolláros tőkéjével harmadik e sorban.

Más nemzetközi pénzügyi intézményekhez hasonlóan az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is részt vesz kockázatitőke-alapok létrehozásában. Többek között az EBRD pénzéből jött létre a Bankár Kft. kezelésében lévő Hungarian Capital Fund, amelynek közel 55 millió dollárja van, s március elején vette meg az egykori Salgótarjáni Síküveggyár eszközeit. A Hollandiában bejegyzett, elsősorban nagyobb vállalkozásokat megcélzó, 32 millió guldent kezelő Euroventures Hungary BV főrészvényese az ABN Amro, kizárólagos magyarországi tanácsadója pedig az Antra Kft. Az inkább kisebb cégekkel foglalkozó Venture Capital Hungary BV-ben viszont az ABN Amro mellett a Postabank is részt vesz, az alap tőkéje harmincmillió gulden. A Creditanstalt részvételével létrehozott Advent-CA alap pedig 15 millió dollárral gazdálkodik.

Több magyar alapba szállt már be a Világbank fejlesztési leányintézménye, a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC), de kockázati tőke jellegű befektetéseket kezel a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H)-csoporthoz tartozó Kvantum Bank is. A K&H és az EBRD mellett tagja az MKTE-nek a Magyar Külkereskedelmi Bank és a Dunaholding is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik