Gazdaság

GYÓGYSZERTÁMOGATÁS – Fekete dobozok

A tavalyi év során már “csupán” valamivel kevesebb mint harminc doboz gyógyszert vásárolt egy átlagos magyar állampolgár. A vényellenőrzési rendszer legfrissebb adatai szerint azonban olyan is akadt, akinek havonta több mint száz doboz pirulát írtak fel a doktorok.

A gyógyszerek árának tb-támogatására a tavalyinál 6,3 százalékkal többet, mintegy 72 milliárd forintot szavazott meg a parlament. Az eddigi öttel szemben – várhatóan májustól – négy kulcs lesz érvényben: 100, 90, 70 és 50 százalékos mértékben dotálják majd az erre érdemesült szereket. A tervek szerint az áttéréssel egy időben kerül majd sor a medicinák termelői-beszerzői árainak 13,3 százalékos emelésére – várhatóan még egy hónapig nem kell tehát mélyebben a bukszákba nyúlni a patikákban. A támogatott készítmények listája ugyancsak megváltozik, s emellett kétszeresére emelkedik a közgyógyellátottak száma – az ebbe a körbe tartozók pillanatnyilag alanyi jogon kaphatnak az önkormányzatoktól ellátásra jogosító igazolványt, amennyiben például emelt szintű családi pótlékra jogosultak vagy rokkantgondozottak. Matejka Zsuzsa, az OEP főgyógyszerészének becslése szerint ma mintegy félmillióra tehető a számuk. További változás, hogy a forgalmazókkal kötött áralku eredményeként 98 készítmény ára csökken, s 350 új hazai és importkészítmény kerül majd forgalomba. A fenti tényezők hatására a lakosság gyógyszerkiadásai az idén összességében mintegy 35 százalékkal nőnek majd.

Ez a szint, illetve a 72 milliárdos támogatási előirányzat azonban csak három feltétel megvalósulása esetén tartható: ha a vényadat-feldolgozás alapján 1996-ban a várt mértékben racionalizálódik a támogatási rendszer; ha nem növekszik tovább a térítésmentes kiadások aránya; s végül ha az új ár- és támogatási szisztéma idejében életbe lép. E három feltételből – a biztosító értékelése szerint – az első teljesítése a legvalószínűbb: a gyógyszertárak elszámolásában számos olyan hiba, többletszámlázás fordul elő, amit a rendszer utóbb ki tud szűrni, s így a biztosítót ért kár megtérülhet.

A térítésmentes gyógyszerek forgalmának érdemi visszaszorítása viszont aligha valószínű. A közgyógykiadások aránya az összes támogatáson belül már 1995-ben is 19,5 százalék volt. Tavaly egy biztosított részére átlagosan 12 receptet, míg egy közgyógyellátottnak átlagosan 49 receptet írtak fel az orvosok. Több olyan ellátott is akadt, akinek személyenként és havonta több mint száz (!) doboz gyógyszert rendeltek. A kormány ráadásul – a gyógyszerkiadások növekedésének kompenzálására – a normatív közgyógyellátás bevezetését tervezi, oly módon, hogy az öregségi nyugdíjminimum összege alatti jövedelemmel rendelkezők (családoknál az egy főre eső átlag számít) automatikusan kapnának igazolványt, amennyiben havi gyógyszerköltségük a 960 forintot meghaladja. Az egészségbiztosító szerint félő, hogy mindez nem a valóban rászorulókat kedvezményezné, tovább mélyítené viszont a biztosító finanszírozási gondjait.

Végzetesen késik a harmadik feltétel: az új szisztéma bevezetése. A biztosító ennek következtében havonta 600 milliós többletkompenzációra kényszerül a gyártók és importálók javára.

A gyógyszerfogyasztás terén egyébként a magyarokat az európai mezőnyben csak a franciák előzik meg. Bár a “medicina-étvágy” az utóbbi időben némiképp csökkent, honfitársaink tavaly így is fejenként csaknem harminc dobozt vásároltak. Matejka Zsuzsa úgy véli: a honi egészségügyi helyzet 20-24 dobozt indokolna. A szakemberek szerint szerencsére nem veszünk be minden keserű pirulát – akkor ugyanis a lakosság általános egészségi állapota még a mostaninál lesújtóbb volna…

A vényfeldolgozó rendszer eddigi tapasztalatai szerint az ingyenesen rendelhető drága gyógyszerekből (például a rosszindulatú daganatok elleni szerekből) az orvosok rendszeresen az átlagosnál nagyobb mennyiséget írnak fel. Nem ritka, hogy ugyanabban a hónapban 4-5 féle antibiotikumot is rendelnek egy-egy betegnek. A havonta utalványozott tb-támogatásról készült megyei “toplistákat” olyan orvosok vezetik, akik havonként 4-6 millió forintnyi tb-támogatással rendelnek gyógyszert, miközben a családorvosok átlaga 1,5-2 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik