Gazdaság

TŐKEÁRAMLÁS – Duzzadó magán-, apadó állami források

A mexikói krízis ellenére sem tört meg a magántőke áramlása a fejlett világból az úgynevezett feltörekvő régiókba. A Világbank a napokban közzétett elemzése szerint viszont a pénzfolyam zöme Ázsiába irányult, Latin-Amerikába és Afrikába kevesebb jutott 1995-ben.

Mintegy 231 milliárd dolláron osztoztak tavaly a haszonélvezők, és új jelenség, hogy az állami pénzforrások érzékelhetően apadtak, miközben a magántőke direkt befektetései jelentősen bővültek. A kiáramló tőkemennyiség 11,5 százalékkal növekedett az előző esztendőhöz képest (ebben persze döntő szerepe volt a Mexikónak folyósított nettó 11,1 milliárd dollárnak). Ugyanakkor nem súlyosbodott az érintettek adósságállománya, amely a Világbank tanulmánya szerint továbbra is 2000 milliárd dollár.

Miközben, a privatizációs programoknak is köszönhetően, a direkt invesztíciók gyarapodtak, megközelítve a kilencvenes évek eleji rekordszintet, az úgynevezett portfólió-befektetések, így a tőzsdei vásárlások megcsappantak. Mindebben az amerikai kamathossznak, valamint a mexikói események okozta bizalmatlanságnak volt szerepe. Ezzel párhuzamosan az állami segélyek 20 éves mélypontra zuhantak, amit az elemzők különösen veszélyes tendenciának tartanak. Tizenkét ország profitált a magántőke háromnegyedéből és a direkt befektetések 80 százalékából, míg az igazán szegényeknek alig jutott. A nyertesek az ázsiai országok; a magántőke 60 százaléka, a direkt befektetések több mint 50 százaléka négy országba: Kínába, Koreába, Malajziába és Indonéziába irányult.

Összegszerűen a 90,3 milliárd dollárnyi magántőke-invesztícióból Kína 38 milliárd, Malájföld 5,8, Indonézia 4,5, Magyarország 4,2, míg Mexikó 4,1 milliárd dollár erejéig részesedett a Neue Zürcher Zeitung értesülése szerint.

Az úgynevezett feltörekvő régiókba 1990-ben 102 milliárd dollár áramlott, ez az összeg 1993-ra 207,2 milliárdra duzzadt. A mexikói adományok nélkül a tavalyi növekedés csak 6 százalékos lett volna. A magánalapok által folyósított összeg 1990 és ‘93 között a 3,5-szeresére nőtt, tavaly meghaladta a 154 milliárd dollárt, ebből a direkt befektetések 90,3 milliárdot tettek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik