Gazdaság

MŰSZAKI NAGYKERESKEDELEM – Titáni küzdelem, ellenfél nélkül

A műszaki nagykereskedelmi cégeket az elmúlt öt év piaci változásai mindenütt tönkretették. Közülük egyedül a pécsi székhelyű Titán Rt. maradt talpon, ráadásul egyre terjeszkedik; árbevétele évi 5,5 milliárd forint. A Dunántúl kilenc városában van áruháza, e hó végén pedig Szolnokon és Szegeden nyit új diszkont egységeket.

Az országban lassan monopolhelyzetbe kerül a műszaki árukat forgalmazó Titán Kereskedelmi Rt. A Dél-Dunántúl négy megyeközpontja mellett Veszprémben, Pakson, Monoron és Budapesten is működik kis- vagy nagykereskedelmi egysége. Korábbi 13-15 százalékos hazai piaci részesedése pedig alaposan megnőtt a vetélytársak felszámolásával. A riválisok sorra feladták a harcot: a szegedi Vídiától a budapesti Ravillon és Vasérten át a miskolci Vasvillig.

– Az 1,1 milliárd forintos jegyzett tőkéjű vállalkozás annak köszönheti életben maradását, majd az éveken át tartó nyereséges működését, hogy a cég értékesítési szerkezetét éppen a megfelelő pillanatban alakítottuk át – mondta Lukács Vince, a Titán Rt. vezérigazgatója. – Nagykereskedelmi forgalmunk napjainkban már nem éri el az összbevétel 60 százalékát sem, ugyanakkor mind több, már kiskereskedelmet is lebonyolító diszkont áruházat nyitunk.

A Titán nem véletlenül kezdett kiskereskedelembe, hiszen nagykereskedelmi háttere olcsóbbá teszi az árubeszerzést boltjai számára, s ezzel a kiskereskedelmi áraiból is le tud faragni.

A vállalkozásnál azonban nemcsak az értékesítés szerkezete változott meg, az áruösszetételben is alkalmazkodtak a fogyasztói igényekhez, a piaci lehetőségekhez. A magánkereskedők körében egyre népszerűbb híradástechnikai termékforgalmazás helyett a műszaki aprócikkek terén bővítette kínálatát a Titán. Itt ugyanis állandó a vevőkör, viszont lényegesen nehezebb a konkurencia dolga, mert melyik az a cég, amelyik egyik napról a másikra 20 ezer filléres elemmel tudna jelentkezni.

Az rt. most új piacokat keres. Az első állomás Szolnok. Itt egy 1500 négyzetméteres bérelt helyiséget 25 millió forintért újított fel, és 60 milliós árukészlettel indul március végén a diszkontárusítás. Szegeden ugyanilyen értékű árukészlettel nyílik a hó végén egy másik üzlet. Kaposvár, Szekszárd, Zalaegerszeg és Pécs után tehát újabb megyeközpontokban telepszik le a Titán.

Beruházásait a társaság mindeddig a nyereségéből finanszírozta. 1995-ben például 80 millió forintot használtak fel ilyen célokra, és 1994-ben is hasonló nagyságrendű volt a fejlesztés. Ennek köszönhető, hogy bár a cég forgalma csökkent az elmúlt években, vagyona öt év alatt 581 millió forinttal növekedett. Az idén valószínűleg a forgalom visszaesése is megáll, egymilliárd forintos növekedéssel számolnak a két új diszkont áruház üzembe állításával.

A Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. (MBFB) is lát fantáziát a 600 főt foglakoztató Titánban, ugyanis a múlt év végén a 100 százalékos tulajdonában lévő Trezorg Kft.-vel közösen megvásárolta a műszaki kereskedelmi vállalkozás részvényeinek háromnegyed részét. A cég részvényeinek fennmaradó hányada néhány önkormányzat és a dolgozók tulajdonába került. Az MBFB vezérigazgató-helyettese, Kaposi Annamária rögtön bejelentette, hogy legalább tízszázalékos vagyonarányos nyereséget várnak a Titántól, ami a jelenlegi helyzetben 140 millió forint évi bevételt jelent.

– Mivel a cég által forgalmazott termékek forgalma erősen függ az életszínvonal alakulásától, nem valószínű, hogy ez a nyereség hozható már 1996-ban – véli Lukács Vince. A cég nyereségét jelentősen csökkenti, hogy évente egymilliárd forintos hitellel kénytelen működni. Még akkor is, ha első osztályú adósként a Titán 28 százalékos kamatra kap hitelt a bankoktól.

A Titán Rt. jövőjét meghatározhatja, hogy az új tulajdonosnak mi a célja: némi tőkebefektetéssel egy szupervállalatot akar létrehozni, vagy minél előbb kivenni a maximális profitot a jól prosperáló gazdálkodó egységből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik