Gazdaság

TÚLJEGYEZTÉK A DÉMÁSZT – Áramcsere

Eredményesen zárult a Délmagyarországi Áramszolgáltató Rt. (Démász) részvénycseréje. Az OTP Broker tájékoztatása szerint több mint négymilliárd forint névértéken jegyeztek részvényt a kárpótoltak. A másik öt hazai áramszolgáltató részvénycseréjét ez év októberéig kívánja végrehajtani az ÁPV Rt.

A Démász részvénycseréje során a legnagyobb túljegyzés az önkormányzatoknál volt, míg a kárpótlásijegy-hasznosító társaságok jegyzései nem érték el a számukra felajánlott részvénymennyiséget – tudtuk meg Pleschinger Gyulától, az OTP Broker ügyvezetőjétől. A belföldi alanyi kárpótoltak 42, a határon túliak 33 százalékban jegyezték túl a részvényeket. A három hét alatt mintegy 29 ezer alanyi kárpótolt és örököse adta le részvényigénylését. Az előzetes adatok alapján a belföldiek fele húsz vagy annál kevesebb részvényt igényelt. (A jegyzett részvények száma összesen 40 873.) Bár különösebb fennakadás a március elsején zárult akcióban nem volt, a tájékoztatón jelen lévő privatizációs miniszter megjegyezte: szerinte érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a jövőben szervezettebb legyen a részvények eladása. Suchman Tamás hozzátette viszont, hogy a Démász-akcióval fordulat következett be a kárpótoltak részvényhez juttatásában. Szerinte a kárpótlási jegyek a jövőben alkalmassá válnak az eddiginél szélesebb körű tulajdonlásra. A miniszter esetenként kifejezetten előnyösnek tartaná, ha egyes cégeknél a tulajdonosok között 20-40 százalékos arányban lehetnének jelen a kárpótoltak.

Kiderült az is: az idén sorra felülvizsgálják az eddigi privatizációkat abból a szempontból, hogy az új tulajdonosok teljesítették-, illetve teljesítik-e a privatizációs szerződésben ígért kötelezettségeiket. Visszamenőlegesen természetesen semmit sem módosítanak, de a számonkérés nem maradhat el. Az ötfős ellenőrző csoport az idén megkötendő szerződéseknél folyamatos ellenőrzést végez. A vizsgálatok eredményét várhatóan júniusban hozzák majd nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik