Gazdaság

MEGAFÚZIÓ A GYÓGYSZERIPARBAN – Megdőltek a tavalyi rekordok

Több mint 40 milliárd dollárt mozgattak meg az elmúlt év megafúziói a világ gyógyszeriparában, amelyek eredményeként olyan óriások jöttek létre, mint a Glaxo Wellcome, a Hoechst Marion Roussel, az Upjohn-Pharma és a Rhone Poulenc Fison.

Minden idők legnagyobb ipari fúzióját jelentette be a múlt héten a Sandoz és a Ciba-Geigy. A két svájci gyógyszeripari óriást egyesítő társaságot Novartis névre keresztelték. Az új vállalat forgalma mintegy 26 milliárd svájci frank lesz, miközben a gyógyszeripar javára, követve a Sandoz 1995-ben megtett lépését, a Ciba is leépíti vegyipari tevékenységét.

A Sandoz 1995-ben 15,2 milliárdos, a Ciba 20,7 milliárd frankos forgalmat ért el. Az új társaság tőzsdei értéke a megállapodás aláírásakor 76 milliárd frankot tett ki. A Novartis-részvények 55 százaléka kerül a Sandoz részvényeseinek kezébe, 45 százalék pedig a Ciba-tulajdonosoké lesz. A Novartis a világ gyógyszeriparának 4,4 százalékát uralja majd, a rangsor második helyét megszerezve a tavaly ugyancsak fúzió révén létrejött gyógyszeripari óriás, a Glaxo Wellcome mögött (4,7 százalék). Ugyanakkor a mezőgazdasági kemikáliák területén évi 6 milliárd dolláros forgalommal ranglistavezető lesz. A tranzakciónak mindazonáltal árnyoldalai is vannak. A költségcsökkentési elképzelések, amelyek 1999-ig 1,8 milliárd svájci frank megtakarítását tűzik ki célul, a jelenleg világszerte alkalmazott 143 ezer alkalmazottból mintegy 10-13 ezer elbocsátásával járnak.

A fúziós rangsort egyébként eddig az RJR Nabisco és a Kohlberg Kravis Roberts (KKR) 1989-es 25 milliárd dolláros tranzakciója vezette; a Walt Disney és a Capital Cities-ABC tavalyi ügylete 19 milliárd dolláros vállalkozást eredményezett; a Glaxo Wellcome házassága pedig 15 milliárd dollárt egyesített. A Sandoz és a Ciba-Geigy egyesülése ezeknél jóval nagyobb értéket, összesen mintegy 63 milliárd dollárt mozgatott meg.

A megállapodás hírére egyébként a zürichi tőzsdén rohamosan emelkedett a két társaság részvényeinek árfolyama múlt csütörtökön. A Sandoz-papírok 19,6, a Ciba-részvények 28,4 százalékot nyertek, ezzel a két társaság tőzsdei összértéke becslések szerint 18 milliárd frankkal került magasabbra egyetlen nap alatt, és elérte a 94 milliárd svájci frankot.

A Novartis születésével egy időben tette közzé tavalyi mérlegét a Glaxo Wellcome. A világranglista-vezető 1995-ben 2,4 milliárd font nyereséget ért el, közel 8 milliárd fontos, az előző évinél 3 százalékkal nagyobb forgalom mellett. 1995. egyébként a gyógyszeripari fúziók éve volt, az ilyen jellegű tranzakciók összértéke elérte a 40 milliárd dollárt, és elemzők szerint a trend ez évben is folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik