Gazdaság

AZ MNB KÖTELESSÉGE

admin
admin

1996. 03. 06. 00:00

A “Tájékoztató” abból indul ki, hogy a vártnál nagyobb privatizációs bevételek és a gazdasági helyzet nem indokol olyan gazdaságpolitikai irányváltást, amely egyszeri és bizonytalan eredményeken alapul. Ezért az MNB kötelessége, hogy az 1996. évi kormányzati gazdaságpolitikai célokat változatlannak tekintse és a deviza átváltása révén keletkezett, az inflációs és a folyó fizetési mérlegcélokat veszélyeztető többletpénzt “kiszívja” a gazdaságból, vagyis sterilizálja. Ez összhangban van azzal, hogy a devizában befolyt privatizációs bevételek a devizatartalékot növeljék és így csökken az állam nettó külső adósságállománya, 1995. év végére 11,1 milliárd dollárra. Az 1995-96-ra tervezett 250 milliárdos költségvetési bevétel helyett eddig 442,8 milliárd forint privatizációs készpénzbevétel keletkezett, döntő része, 418 milliárd forintnyi devizában. A többletbevételek kamat-megtakarító hatása egyrészt abból számítható, hogy már az év elején beérkezett 100 milliárd forintnyi többletbevétel, ami tehát az év egészében csökkenti a kamatterheket. Másrészt idén további 100 milliárd forintnyi privatizációs bevétel várható, aminek szintén van kamatcsökkentő hatása. Ezek a privatizációs bevételek csökkentik a külső nettó adósságot, így a pótlólagos kamat-megtakarítás a külső devizaadósságok után fizetett 7-8 százalékos kamatokból számítható. 1996 egészében várhatóan 15-20 milliárd forint lesz a kamat-megtakarítás. Ha minden más bevételi és kiadási előirányzat teljesül, akkor 15-20 milliárd forint elköltéséről lehet úgy dönteni, hogy az nem növeli meg az államháztartás tervezett hiányát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.