Gazdaság

HATÁRIDŐS KERESKEDELEM – BUX-ban utazva

Egyre kedveltebb a spekuláns kisbefektetők körében a Budapesti Értéktőzsde határidős BUX-kereskedése. Az extraprofit reményében ringbe szállóknak azonban átlag feletti kockázatviselő képességre is szükségük van.

A tőzsdét az év eleje óta meghatározó hossz a határidős BUX értékének is szárnyakat adott. Az árfolyamok tartós emelkedése láttán egyre több befektetőnek csak a biztosnak tűnő extraprofit lebegett a szeme előtt, így előszeretettel vásárolták a kontraktusokat a különböző határidőre. A kontraktusonként korábban még hatezer forintos alapletétet és a megbízási díjakat szem előtt tartva az index értékének 70-80 pontos változása már elegendő lehetett ahhoz, hogy a szerencsés oldalon pozíciót nyitott befektető megduplázza lekötött pénzét. A kiugróan magas kockázat miatt viszont érthető, hogy a piaci szereplők adott esetben egy-egy hírt, illetve eseményt túlreagálnak, ami a promt BUX értékének változását számottevően meghaladó ingadozáshoz vezethet a határidős árakban. Ezt még csak tetézi, hogy az azonnali piaccal részben egybeeső kereskedési idő a napon belüli spekuláció számára is teret enged, így a vezető papírok árának elmozdulása elegendő lehet ahhoz, hogy azonnali klíringet rendeljenek el, mivel limitértékkel mozdultak el a határidős jegyzések.

A pénzügyminiszter lemondása csak a belföldi befektetők körében váltott ki eladási hullámot, a határon túli tőke legfeljebb a vételi megbízások visszatartásával reagált az eseményre. Ám ez is elegendő volt ahhoz, hogy egy nap alatt több mint száz pontot zuhanjon az úgyis ereszkedő ágban lévő index. Ugyanezen a napon a határidős BUX az összes lejáratnál mintegy kétszáz pontot veszített értékéből. A piac stabilizálódásával aztán néhány nap alatt ismét a korábban megszokott értékekig kapaszkodtak fel a jegyzések, a szerencsésebbek tehát egy-két nap alatt megtöbbszörözhették a pénzüket. A vesztes oldalon állók viszont összes pénzüket elveszítették, sőt pótlólagos befizetésekre is kötelezhették őket.

A határidős BUX ily mértékű volatilitása láttán a Budapesti Értéktőzsde illetékesei 12 ezer forintra növelték az alapletét mértékét kontraktusonként, illetve a napi árelmozdulás limitjét is felemelték 120 pontra. Az elszámolás nagyobb biztonságával párhuzamosan az effektív kereskedési idő meghosszabbodott, mivel az azonnali klíring miatt a jövőben lényegesen ritkábban kell felfüggeszteni az üzletelést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik