Gazdaság

LEBEGTETETT MAGÁNOSÍTÁS – Algebra Hungária

Az állami tulajdonos egy héttel elhalasztotta az Antenna Hungária február 23-ra kitűzött rendkívüli közgyűlését, amelyen személyi kérdésekről kívántak dönteni. Az ezzel kapcsolatos találgatások szerint ha megújul a műsorszóró cég vezérkara, elodázódik a privatizáció. Amennyiben elmarad a személycsere, az idén talán sor kerülhet a privatizációra.

Ha jól utána számolunk, a privatizációs bevételek fölsrófolásának – sikertelen – kísérlete többe kerül, mint amennyit enélkül hozott volna a konyhára. Alapfeladatának ellátását talán nem, de fejlesztési terveit veszélyeztetheti, ha az Antenna Hungária privatizációja tovább húzódik. Külső tőke bevonása nélkül aligha jut a nemzeti műsorszóró elég pénzhez, hogy kiépítse a négy nyugati normás URH rádiófrekvenciát, a harmadik televíziós csatorna földi rendszerét, létrehozza a műholdas programot és az országos transzport hálózatot.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. mintha túl sok bőrt akart volna lenyúzni az Antenna Hungária (AH) Rt. tavalyra tervezett privatizációjáról. A kérő legyen tőkeerős szakmai befektető, hozzon új pénzt a cégbe és fizessen sokat a koncesszióért – tervezték. A magánosítási hivatalban a pályázat (két hónapot eleve csúszó) kiírásakor még 40 érdeklődőről tudtak, akik közül vagy 10 komolynak is látszott. A tenderfüzetet aztán öten vásárolták meg, ám az 50 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonszerzést lehetővé tévő privatizációra végül kizárólag a TeleDiffusion de France (TDF) pályázott. A többieket sajtóértesülések szerint a kötelezően előírt 8 milliárd forintos tőkeemelés riasztotta el, amelyet a franciák is sokalltak. Ezért – és mert az ÁPV Rt. további feltételeket is támasztott – a pályázatot novemberben érvénytelennek nyilvánították. Akkor az ÁPV Rt. illetékesei a lehető legrövidebb időn, akár két héten belülre ígérték az újabb tender kiírását, ám azóta sem történt semmi az AH privatizációja ügyében.

Vagy ha mégis, arról nem sikerült információkat szereznünk. Az ÁPV Rt. egyetlen, nyilatkozattételre felhatalmazott illetékese ugyanis 10 nap alatt sem talál időt arra, hogy tájékoztassa lapunkat. Mindenesetre az Antenna Hungária alkalmazottai sem tudnak bizonyosat jövőjükről. Őri András szóvivő szerint egy regionálisan elismert és a szakma nagyjaival (köztük a TDF-fel éppen az Operator Hungária vegyes vállalatban) együttműködő cég jövőbeni fejlődése sínyli meg, ha tovább késik a sikeres privatizáció. Jelenlegi és a végre elfogadott médiatörvényből következő feladataik ellátását nem fenyegeti veszély, ám más fejlesztések elmaradhatnak. Ha a társaság nem jut friss forrásokhoz, kénytelen lesz hiteleket fölvenni, márpedig egy eladósodott Antenna Hunáriát még kevésbé, illetve még kevesebbért lehet majd eladni.

Mint ismeretes, a médiatörvény előírja a harmadik földi tévécsatorna kiépítését. A jogszabály nem nevesíti ugyan a részvénytársaságot, de egy 10-15 gerincadóból és/vagy 50 átjátszóból álló hálózat – másnak – több tízmilliárd forintba kerülő létrehozására enyhén szólva is az Antenna Hungária teheti a legelőnyösebb ajánlatot. Ugyancsak elhatározott tény, hogy a nyugati CCIR ultrarövid hullámú (URH-FM) rádiósávon négy országos (két-két közszolgálati és kereskedelmi) adót kell kialakítani.

A műsorszóró cég szeretne betörni az adattovábbítás, az üzleti célú kommunikáció területére is. Az Antenna Hungáriánál úgy látják, jó adottságaik lennének egy – optikai kábelekből, mikrohullámú és műholdas összeköttetésekből álló – országos transzport hálózat kiépítéséhez, ehhez persze megint csak milliárdok kellenének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik