Gazdaság

A KÜLÖNLEGESSÉGET A GYORSASÁG ADTA – Üzletkötés Taszáron

Amikor kiderült, hogy Magyarországra jönnek az IFOR-csapatok, azt lehetett minduntalan hallani, milyen jó lesz ez nekünk. Amióta a katonák Taszáron vannak, a hírek inkább a károkról szólnak, mintsem a sikerekről. A Matáv viszont nyerhet az ügyön, ha az amerikai egyenruhások eleget telefonálnak haza, egy másik bázisra vagy újdonsült európai ismerőseiknek.

Kétszázmillió forintos fejlesztést hajtanak végre Taszáron a matávosok – tudtuk meg Reiner Ágostontól, a cég Pécsi Igazgatóságának vezetőjétől. Mint mondta, nagyon gyorsan kellett reagálniuk az igényekre, hiszen a faluban alig volt több száznál a telefonok száma. Ezért közel 500 állomást telepítettek Taszárra, megteremtve a lehetőséget a várhatóan nagyszámú nemzetközi híváshoz és a legkorszerűbb adatátviteli eszközök használatához. Arra a kérdésre, hogy mikor térülhet meg ez a beruházás, az igazgató kifejezte reményét, hogy a katonák ténylegesen itt maradnak egy évig, merthogy akkor már nem is volt rossz üzlet ez a taszári. Jóllehet, felmerül egy másik kérdés is: vajon amikor az IFOR-erők távoznak, mi lesz a telefonokkal? Amennyiben nem akad rájuk vevő, a Matávnak le kell nyelni a békát, ugyanis a kiépített rendszernek a kisebbik részét képezik a mikrohullámú elemek, a nagyobbik rész hagyományos, tehát vezetékes. De a piaci alapokon működő társaságnak tudomásul kell vennie, hogy a nyereség fejében áldozatot is kell hozni.

Az amerikaiak nem igényeltek semmi különöset. A rendszert illetően sem kell valamiféle csodára gondolni – jegyzi meg Reiner Ágoston. A Matáv hagyományos partnerei szállították az eszközöket, a beruházás különlegességét csak gyorsasága jelentette. Ezzel egyébként az igazgató értesülései szerint a legnagyobb meglepetést épp az amerikaiaknak okozták, akik azóta is meg vannak elégedve a magyar távközlési rendszer működésével.

Lapunk információja alapján a Matáv az egyetlen szolgáltató cég, amely ekkora üzletet tudott kötni az amerikaiakkal.

Hamarosan jönnek a skandináv IFOR-erők – a Matáv azt ígéri, hogy nekik is lesz elég telefonvonaluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik