Gazdaság

FELJELENTETT TB-VEZETŐK – Hanyag elegancia

“Ne nevess korán!” – idézhették volna fel az Országos Egészségpénztár (OEP) főgurujai az ismert társasjáték nevét. A Bokros lemondása nyomán feltörő leplezetlen megkönnyebbülésüket hamarosan értetlenséggel és gyanakvással elegy ingerültség váltotta fel, amikor kiderült: az Állami Számvevőszék büntetőeljárást kezdeményez az OEP számos jelenlegi és volt vezetője, köztük Sándor László önkormányzati vezető ellen.

A múlt hét közepén újabb bomba robbant a befagyni látszó tb-frontok felett: az ÁSZ alelnöke február 22-én jelentette be, hogy hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt ügyészségi és rendőrségi feljelentést tett az egészségbiztosítási önkormányzat és az OEP több vezetője ellen. Egy nappal később fejeződött be az OEP-ben a belső vizsgálat: ennek eredményeképpen “szigorú megrovást” kapott a finanszírozási főosztály három vezető munkatársa, mert nem a kellő körültekintéssel jártak el, amikor 150 millió forintot utaltak át az annyiszor emlegetett CM Klinikák Rt. számára. Az ÁSZ viszont nem érte be a dorgálással: az OEP négy jelenlegi, illetve volt vezetője ellen hűtlen kezelés, Sándor László ellen hanyag kezelés, míg Oláh László, a magánklinika tulajdonosa ellen jogtalan haszonélvezet miatt kezdeményezett eljárást. A feljelentettek között szerepel Fejes László volt OEP-főigazgató, akit még a vizsgálat befejezése előtt felmentettek, illetve Illés Béla főigazgató-helyettes. Az ÁSZ megállapítása szerint négyen közvetlenül is részesek abban, hogy a Népjóléti Minisztérium engedélye és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hozzájárulása nélkül ilyen jelentős összeget juttassanak egy, az önkormányzat által csupán második nekifutásra “befogadott” egészségügyi vállalkozás számára.

A vizsgálat megállapította: 1994 augusztusában Illés Béla és két főosztályvezető Sándor Lászlóhoz intézett levele alapján utalták át a 150 milliót. Fejes László akkori főigazgató, aki a történtek idején éppen szabadságát töltötte, utóbb maga is érthetetlennek nevezte az összeg nagyságát s azt is, hogy azt nem részletekben, hanem egy összegben utalták át a CM Klinikák javára.

Az önkormányzat felügyelőbizottsága szerint ráadásul majd egy éven át, egészen pontosan az 1995-ös első ellenőrzésig senki sem volt kíváncsi arra, hogy mi is történt az átutalt összeggel. Az ügyre először az ÁSZ-nak az egészségbiztosító 1994. évi gazdálkodásáról szóló jelentése hívta fel a figyelmet, a felügyelőbizottság pedig a múlt év decemberi önkormányzati közgyűlésen tárta a nyilvánosság elé az üggyel kapcsolatos megállapításait. Ezek szerint a döntés hiányos, és nem megfelelő dokumentáció nyomán született meg, a legfőbb baj pedig az, hogy ily módon egy nem működőképes kezdemény jutott jogtalan támogatáshoz. A Fejes László által kezdeményezett vizsgálat kiderítette: a “helyszínen”, azaz a rákoscsabai CM Klinikában “egészségügyi szolgáltatás nem folyik”, majd többször is tárgyaltak a vállalkozás vezetőjével. A felügyelőbizottság szerint semmisnek kell tekinteni az OEP és a CM Klinikák Rt. közti megállapodást, és a pénzt vissza kell szerezni. Az ügyben indított belső OEP-vizsgálat hosszú időn át csupán egyetlen “eredményt” hozott: a vizsgálatot addig vezető Fejes László leváltását, amit azonban az egészségbiztosító hivatalos álláspontja szerint nem lehet kapcsolatba hozni a CM Klinika-üggyel. A vizsgálat annak nyomán gyorsult fel, hogy az ÁSZ eljuttatta végleges jelentését a kormánynak, ám végül csupán (egy az ÁSZ-feljelentésben is érintett főosztályvezetőnő mellett) két alacsonyabb beosztású tisztviselőt részesítettek “alapos fejmosásban”.

Az önkormányzat vezetőit a konkrét ügynél s a forintmilliók sorsánál láthatólag sokkal jobban izgatja a tálalás, az időzítés és a minősítés: az érintett s a nem érintett vezetők egyként nem győzik hangsúlyozni értetlenségüket. Sándor László, aki az ÁSZ-tól a “hanyag kezelő” minősítést érdemelte ki, a rádióhoz eljuttatott közleményében meglepetésének adott hangot, egyébiránt a vizsgálat befejezéséig nem kívánt nyilatkozni. Utóbb egy nyilatkozatában minden felelősséget az apparátusra hárított, mondván, hogy intézmények támogatásáról csakis ők dönthetnek. Kameniczky István megbízott OEP-főigazgató (a feljelentésben sem ő, sem Simsa Péter önkormányzati alelnök nem szerepel) úgyszintén meglepődött, főként azon, hogy a feljelentésről csupán az újságból értesült. A főigazgató megítélése szerint többéves jó kapcsolatuk alakult ki a számvevőszékkel, s eddig kölcsönösen tájékoztatták egymást a szándékaikról – ám most a főigazgató véleménye szerint ez elmaradt. A megbízott főigazgató rádiónyilatkozatában a pénzügyminiszter lemondása és a feljelentés időzítése közti kapcsolatot firtató kérdésre válaszolva ama véleményének adott hangot, hogy ebben immár túl sok a véletlen egybeesés.

Az ÁSZ szerint azonban mindez nem érhette váratlanul az egészségpénztár vezetőit, hiszen mind az ÁSZ-vizsgálat tartalmát, mind annak konzekvenciáit ismerniük kellett. Az ügyben nyilatkozó ÁSZ-igazgató szükségesnek tartotta megjegyezni: a 150 milliót érintő ügy nem vonhatja el a figyelmet a csaknem ezermilliárd forint fölött rendelkező biztosító gazdálkodásának egészéről, továbbá az önkormányzat, illetve a kormány és a parlament közti jogi kapcsolat tisztázatlanságairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik