Gazdaság

Bencések az Interneten

“Üdvözöljük a Pannonhalmi Bencés Főapátság szerverén. Ha most jár nálunk először, kérjük olvassa el dr. Várszegi Asztrik főapát úr köszöntő szavait.” E szavakkal fogadják az Interneten barangolót Pannonhalmán, pontosabban az apátság World Wide Web szerverén. Hiába, változik a világ.

A Magyarországon kívüli Internet pontokon már sokasodnak az egyházi, vallásos, vagy csak vallástörténeti-ismeretterjesztő oldalak. Elsőként az amerikai hászid zsidóság, majd az evangélikusok, protestánsok, végül a katolikusok is megjelentek az Interneten, s maga a Vatikán is. Az Internet lévén olyan szabad felhasználású információs eszköz, mint egy könyvtár, itt semmi sem kötelező, s főként: van hely minden ember és szervezet számára. A pannonhalmi bencések viszont Magyarországon az elsők, akik kiléptek erre a tág fórumra. A pannonhalmi szerveren olvasható több dokumentum a Bencés Rendről és életről, intézményekről, Szent Benedekről, a pannonhalmi főapátságról.

Lőrincz Krizosztom, a helyi Internet-csapat egyik tagja elmondta: amikor megérkezik a Várba egy zarándokcsoport, az őket körülvezető bencés testvér nemcsak a történelmi érdekességeket, értékeket igyekszik megmutatni, hanem valamit az immár 1500 éves bencés lelkiségből, szellemiségből is átadni. Valami olyat nyújtani, ami nem csupán információáradat, hanem ami a szívhez, a lélekhez szól. Valami hasonló a céljuk a Pannonhalmi honlappal is. Az ezeréves monostor bemutatása mellett szeretnének a felhasználó lelkébe is becsempészni valamit, mondjuk, egy kis békét. Szolgálni szeretnének az őket felkeresőknek, rájuk akadóknak. S megpróbálják mindezt megvalósítani a modern világ eszközeivel – megőrizve és beleadva lelkiségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik