Gazdaság

JÖN AZ ÚJ SZÁZDOLLÁROS – Hullámverés világszerte

Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy néhány hét múlva megjelennek az új százdolláros bankjegyek. Az illusztráción látható új százdolláros jellegzetességeit az amerikai Time információi alapján a következőkben lehet összefoglalni:

1. Franklin Benjamin portréja lényegesen nagyobb, mint korábban. 2. Úgynevezett mikroprinting módszereket használtak. Franklin kabátján például mikroszkopikus kicsinységgel a United States of America felírás szerepel, és mikroszöveget tartalmaz a bankjegy bal alsó sarkában lévő “100” szám is. 3. A bankjegyen függőleges irányú polimerfonal húzódik keresztül, amely ultraviola lámpa fényében vörösen világít. 4. A bankjegy jobb alsó sarkában lévő “100” szám szemből nézve zöld, oldalról nézve viszont fekete színű.

A hamisítók dolgának megnehezítésére tervezett százdolláros mögött nem kevesebb mint 10 esztendős munka áll. A Time szerint az amerikai közönség ritkán használ rendszeresen százdollárost. Az igazán komoly problémák külföldön adódnak. A Federal Reserve szerint az amerikai bankjegyek kétharmada az Egyesült Államok területén kívül cserél gazdát. Égető gond Oroszország, ahol az orosz központi bank becslése szerint 15-20 milliárd USA dollár van forgalomban, ennek 80 százaléka százdolláros címletekben. Amerikai titkosszolgálati közlések szerint egymillió dollárnyi Oroszországban lévő százas bankjegyből statisztikailag mindössze 30 dollár értékű a hamisítvány. Az Oroszországban várható átváltási roham megelőzésére az amerikai pénzügyminisztérium külön kirendeltséget létesített Moszkvában, hogy mindenki számára világossá tegye: a régi bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak. Ennek ellenére az orosz tapasztalatok alapján óriási rohamot várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik