Gazdaság

A VIZSGÁLAT LEZÁRULT

Amerikában szigorú exporttilalom vonatkozik a rejtjelező eszközökre, egészen mostanáig az Interneten sem volt szabad ilyen programokat közzétenni. Mindennek ellenére hazánkban is sokan használják például a Pretty Good Privacy-t, amely 1991-ben került rá valamelyik nyilvános számítógépre. Ez a program úgy működik, hogy az ember generál két kulcsot annak a nevével, akitől üzenetet vár, a titkos kulcsot megtartja a saját gépén, a nyilvánosat pedig elküldi levelezőpartnerének. Ezt követően, ha partnere a nyilvános kulccsal titkosított elektronikus levelet küld neki, azt csak ő tudja elolvasni, a saját gépén lévő titkos kulcsot használva.

Miután már világszerte túl sokan használták a Pretty Good Privacy eljárást, az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a szerző, Phil Zimmerman ellen. A vizsgálat nemrégiben – az Interneten közzétett hír szerint – vádemelés nélkül lezárult, az ügyész szerint a program írója nem sértette meg az exporttörvényeket. A tét nemcsak a szerzőnek járó ötéves börtön és egymillió dolláros büntetés, hanem az Internet gazdasági-üzleti hasznosítását talán legjobban gátló problémának, a bizalmas üzenetek küldésének a megoldása is volt.

Phil Zimmerman már bejelentette, hogy olyan programon dolgozik, amellyel az Interneten keresztül folytatott telefonbeszélgetés is titkosítható lesz, és a hangos üzenetek után feltehetően hamarosan a mozgóképes üzenetek is kódolhatóvá válnak, amely minden bizonnyal elősegíti az elektronikus videotékák kialakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik