Gazdaság

VÁLTOZÓ POZÍCIÓK

A Siemens 1969-ben kötött először szerződést magyarországi számítógép-szállításra, az SZKI-val. A hetvenes évek derekára a nyugati gépek közül a Siemens számítógépek a legelterjedtebbek közé tartoztak, ahhoz képest persze, amilyen számban akkoriban a nyugati gépek egyáltalán bejuthattak az országba. Bár az a Siemens és a magyar kormány közötti megállapodás, mely szerint a magyar szakemberek szoftvert fejlesztettek a német cégnek, amiért cserébe az hardvert adott, lendületet hozott az üzleti kapcsolatokba.

Számítógép-történeti tény, hogy az Állami Fejlesztési Intézetben tavaly év elején szereltek le egy Siemens számítógépet, ennek voltak olyan mágnesszalagos egységei és sornyomtatói, amelyek 22 évig üzemeltek folyamatosan!

A rendszerváltás óta a Siemens elvesztette korábbi erős pozícióit a magyar számítástechnikai piacon. A PC-forgalmazásból részesedése például jóval kisebb az 5,5 százalékos európai átlagnál, mindössze 2 százalék körüli. A rendkívül széles termékskálát kínáló Siemens-Nixdorf – a cég számítástechnikai részlege 1990-ben egyesült a Nixdorffal – a többi erős nemzetközi számítástechnikai vállalathoz képest kevés energiát, erőt fordított a magyar piacra. Egy nemrégiben született vezetői döntés szerint ez most változik: többfrontos marketinggel kívánják visszaszerezni régi “hadállásaikat”.

Tesztlaboratórium a PC-k elektromágneses sugárzásának ellenőrzésére: mérik a gép és a monitor sugárzásait és azt is, hogy a számítógép hogyan reagál a külső elektromágneses hatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik