Gazdaság

Céghírek

Magyarországi PC-eladások. A szakértői jóslatok szerint az ezredforduló idején mindössze 4-5 gyártó uralja majd az európai PC-piac 80 százalékát, míg a mai forgalom sokkal megosztottabb. A mai és majdani piacvezetők közül januárban két cég – az Apple és az IBM – tartott sajtótájékoztatót tavalyi magyarországi tevékenységéről.

A mostanság nálunk használt mintegy félmillió személyi számítógépből 100-110 ezer talált gazdára tavaly. Az eladások száma nem nőtt az előző évihez képest. Az Apple hazánkban elért 7-8 millió dolláros forgalma ebből mindössze 2 százalékos részesedést jelent – európai részesedésük 6 százalékos -, céljuk ezt 1996-ban 3 százalékosra növelni.

Az IBM tájékoztatóján konkrét forgalmi adatokat nem sikerült kicsikarni az illetékes vezetőkből, csak annyit tettek közzé, hogy a tavalyi év az IBM számára kiugró sikert hozott PC-fronton, az előző évhez képest 56 százalékkal több gépet adtak el.

A magyar piacon 50-50 százalékosra becsülik a tavalyi forgalomban a márkás és az úgynevezett noname személyi számítógépek arányát.

A Dataquest előrejelzése szerint a jelenlegi évi ötmilliárd dollárról az ezredfordulóig 17 milliárdra nő a kis és közepes irodáknak, vállalkozásoknak és az otthon dolgozó szakembereknek megfelelő számító-géphálózati hozzáférést, adatforgalmazást biztosító eszközök piaca. A Cisco Systems, amely kétmilliárd dolláros forgalmával a világ vezető hálózati eszköz szállítója, Cisco Pro néven jelent meg kifejezetten a kisebb vállalkozások, egyéni számítógép-alkalmazók igényei szerinti eszközcsomaggal. Hazánkban két nagykereskedő, a Computer 2000 és a Walton viszonteladói árulják az e körbe tartozó Cisco termékeket, míg a nagy szervezetek hálózataiba továbbra is két rendszerintegrátor cég, a Lias és az Optotrans építi be az elemeket.

Az ArchiCAD újabb díja. Tavaly ilyentájt a MacUser magazin Eddy díját – amit a szoftverszakmában a filmvilág Oscar díjához hasonlítanak – nyerte el a Graphisoft által fejlesztett ArchiCAD építészeti tervező szoftver, az idén pedig az amerikai Computer Graphics World szakfolyóirat év végi szavazásán került az első helyre. Korábban ezt a szoftverdíjat egyetlen, az Egyesült Államokon kívül készült CAD termék sem kapta meg. Az Archi-CAD-et világszerte már több mint húszezer építész használja.

Új BPCS verzió. Elkészült és magyar változatban is kapható a HP-Unix környezetben működő BPCS (Business Planning and Control System) vállalati információs rendszer legújabb változata. Az objektum-orientált, kliens/szerver (ügyfél/kiszolgáló) technológiájú szoftver az amerikai SSA (System Software Association) terméke. A BPCS rendszert már számos hazai vállalat alkalmazza, többek között az Alkaloida, a Ciba Hungária, a Compack Douwe Egberts, a Fotex, a Nestlé, a Schindler Ganz, a Tiszai Vegyi Kombinát, a Zalatej.

Megújította kelet-európai együttműködési megállapodását a Recognita és a Hewlett-Packard. A HP 1994 októbere óta Recognita OCR (optikai karakterfelismerő) szoftvert csomagol a Csehországban, Görögországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban és hazánkban forgalmazott szkennereihez. A felhasználó így nemcsak képkezelő szoftvert kap lapolvasójához, hanem egy 80 nyelvet felismerő OCR programot is. A HP szkennerek vásárlói upgrade-re, tehát az új szoftverváltozatok kedvezményes árú megvásárlására is jogosultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik