Gazdaság

AZ MBFB ÉS AZ EBRD MEGÁLLAPODÁSA – Fejlesztési parti

Hétéves futamidejű, 20 millió dolláros hitel-megállapodást írt alá hétfőn a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank (MBFB) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD). A hitelszerződés döntően a kis- és közepes vállalkozások fejlesztéséhez, illetőleg környezetvédelmi beruházások finanszírozásához teremt forrásokat a magyar fejlesztési banknak. A hitelt a londoni bankközi kamatláb (Libor) felett két százalékkal nyújtja az EBRD, és azt devizabetét-csere során a jegybanknál forintosítják. A vállalkozók várhatóan a jegybanki alapkamat felett 2,5 százalékkal juthatnak kölcsönhöz.

Az MBFB a német kormány által hazánknak nyújtott hitelcsomag részeként tavaly nyáron egy 50 millió márkás kedvezményes hitelszerződést már kötött a Kreditanstalt für Wiederaufbau-val, amelyet kis- és középvállalkozások finanszírozására fordítnak. Tavaly decemberben pedig a Bankers Trust vezette nemzetközi konzorcium nyújtott egy ötéves futamidejű, 40 millió dolláros refinanszírozási hitelt a banknak.

Medgyessy Péter elnök-vezérigazgató szerint a devizahitelek felvétele olcsó forráslehetőség az MBFB számára az éven túli – döntően fejlesztési-beruházási – hitelek nyújtásához. A pénzintézet tavaly megkétszerezte mérlegfőösszegét, nyeresége pedig 2,3 milliárd forintra növekedett. David Hexter, az EBRD igazgatója szerint a két fejlesztési bank közötti együttműködés elmélyítésének egyik lehetséges formája lehet, hogy a nemzetközi pénzintézet az MBFB privatizációjában is részt vesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik