Gazdaság

ÉTOLAJ ÉS MARGARIN – Szabad az ár

Újabb árkorlát tűnt el a magyar piacról. Mostantól a margarin és az étolaj árát engedély nélkül emelhetik a gyártók.

A margarin és az étolaj esetében mindeddig érvényesült a korlátozott állami árszabályozás. Ezek a termékek ugyan nem voltak hatósági árasak, de a gyártóknak a tervezett áremeléseiket előzetesen be kellett jelenteniük a Versenyhivatalnak, s a versenyfelügyelet csak az általa indokoltnak tartott mértékű áremelést engedélyezte.

Az étolaj-, illetve a margarinpiacon a privatizáció után a Cereol és az Unilever szinte monopolhelyzetben volt, és az import engedélykötelessége ezt a pozíciót fenntartotta. A Versenyhivatal viszont kemény korlátnak bizonyult, a multiknak a kérelmeikben foglaltaknál rendre kisebb mértékű áremelést engedett. Az importengedélyezési kötelezettség tavalyi megszűnése után viszont a cégek egyre inkább sürgették az állami árszabályozás megszüntetését.

A kormány idei második rendeletében pontot tett a vita végére. Hatályon kívül helyezte a termékek áremelésének bejelentését előíró jogszabályt, így keddtől már szabadon dönthet az Unilever és a Cereol arról, mennyiért adja termékeit. (A tavaly beadott és eddig el nem bírált kérelmekről a Versenyhivatal még határoz.) Ez azonban nem jelenti azt, hogy a margarin- és étolajár végleg lekerül a hivatali napirendjéről. Amennyiben ugyanis a két társaság erőfölényével visszaélve indokolatlan mértékű áremelést hajtana végre, akkor eljárást indíthat ellenük. Ez a korlát azonban kétségtelenül puhább, mint az eddigi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik