Gazdaság

NÖVEKVŐ ÁRAK A BÉT-EN – Hossz(abbítás) alatt

Eseménydúsan teltek az utóbbi hetek a részvénypiacon. Még fel sem ocsúdtak a befektetők a háromnapos év eleji boom mámorából, máris zuhanó árakkal kellett szembenézniük. A rövid korrekciót követően viszont másfél hete ismét a bika uralja a piacot, s kedden újra 1780 pont közelébe került a tőzsdeindex.

Napról napra dőltek meg a gyógyszergyári és a műanyagipari társaságok részvényeinek árfolyamrekordjai az elmúlt héten. Az őszi Richter-kibocsátás során vásárló befektetők nyeresége az eltelt röpke két hónap alatt megközelítette a 60 százalékot. A Pannonplast, a Graboplast, illetve az Egis tulajdonosai sem panaszkodhatnak, mivel ők is 20-50 százalékos árfolyamnyereséget értek el néhány hét alatt. A gyógyszergyári részvények korábbi tulajdonosai tisztes nyereséggel váltak meg az utóbbi napokban a papíroktól, ami a piacra kerülő kínálat ingadozásától függően rövidebb időre 100-200 forinttal is képes volt az árfolyamot lefelé eltéríteni. A piacukat ennek ellenére stabil kereslet jellemzi, ami a későbbi áremelkedések motorjává válhat.

A tavalyi MOL-kibocsátás során, 1100 forintos árfolyamon csak az értékesítésre felkínált részvények egy része talált gazdára, az idén viszont, a főként amerikai befektetők által táplált kereslet hatására, 1500 forint közelébe került a papírok jegyzése. Az áremelkedés megtorpanása az eladói oldal erősödésének tudható be, mivel a forgalomba hozatalkor vásárló befektetők a tetemes nyereség láttán megválnak a részvényektől. A fokozatosan megcsappanó kereslet eddig ellensúlyozni tudta a kínálatot, de egy-két nagybefektető megjelenése az eladók között lefelé nyomhatja az árfolyamot.

A Danubius Hotels papírjai három hét alatt mintegy 20 százalékkal drágultak, s másfél éve nem látott magaságba: 1450 forint fölé emelkedtek. Piaci elemzők véleménye szerint a 35-40 százalékban tulajdonos CP Holding pótlólagos vásárlási akciójával többségre törekszik a szállodahálózatban. Az elmúlt év során viszonylag stabil volt a Danubius árfolyama, ami ugyancsak a CP Holding rendszeres vételi megbízásának tudható be.

Hasonlóan látványos áremelkedés melengette meg az Inter-Európa Bank tulajdonosainak a szívét is, mivel az eredményei alapján lényegesen többre érdemes részvény árfolyama, névérték alól indulva, néhány nap alatt 13000 forint fölé szökött. A papír kelendőségét nagymértékben javította a pénzintézetekről szóló törvény tervezett módosításában foglalt új rendelkezés kiszivárgása, miszerint a későbbiekben nem korlátozzák a külföldi befektetők tulajdonszerzését az ilyen jellegű bankokban.

Az OTP külföldi tulajdonosai, további áremelkedésben bízva, kivárnak, hátha a hossz szele tovább emeli a részvények árát, s veszteség nélkül vehetnek búcsút a nyáron vásárolt papírtól. A magyar értékpapírpiac iránt érdeklődő befektetőket viszont óvatosságra intik a korábbi fél év eseményei, így továbbra is alacsony forgalom és kismértékben ingadozó ár jellemzi az OTP-papírok piacát.

A közelmúlt egyetlen kárpótlási jegy-részvény csereakciója során piacra kerülő Eravis-részvényekkel a hét elejétől üzletelhetnek a brókerek a tőzsde parkettjén. A 4800 forintos premiert követően másnap már jóval ötezer forint fölé kúszott a papírok jegyzése. Az ár későbbi alakulását nagymértékben befolyásolja az önkormányzattól 51,50 százalék árfolyamon megvásárolt 308 millió forint névértékű pakett tulajdonosának további vásárlási szándéka.

Joggal merülhet fel a befektetőkben, hogy érdemes-e még csatlakozniuk a részvényt vásárlókhoz, azaz az árfolyamok későbbi emelkedése képes-e az állampapírok kockázatmentes hozamával vetekedni. Piaci elemzők szerint a következő hetek felfedezettje az ez idő tájt méltánytalanul elhanyagolt Pick-részvény lesz. A Picket továbbra is drágállják a külföldiek, pedig a tavalyi év várható eredményével számolt P/E mutatója nem magasabb, mint a Pannonplasté vagy a Graboplasté. A gyógyszergyári és műanyagipari részvények további áremelkedésének látszólag semmi sem tud gátat vetni, és még többszáz forintos áremelkedést is elképzelhetőnek tartanak. A külföldi befektetők bizalmára alapozott hossz ennek ellenére kimerülőben van, mivel egyre kevesebb részvényre korlátozódik az érdeklődésük. A ringbe beszállók kockázata ezzel arányosan nő, miközben a remélhető hozam rohamosan csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik