Gazdaság

Kriminális fejlemények

A KORDAX RT.-VEL szembeni eljárás a héten újabb fordulatot vett. A Vám- és Pénzügyőrség előtárta az eddig szolgálati titokként kezelt bizonyítékát arra, hogy a Kordax manipulálta a külföldön feldolgoztatott kőolaj mennyiségét. A bizonyíték egy szlovák mérnök nyilatkozata arról, hogy a szlovák finomítók nem képesek olyan hatásfokkal finomítani, amint azt a Kordax szerződései tartalmazták. A magyar cég képviselői váltig hajtogatják, hogy egy ilyen nyilatkozat nem szolgálhat alapul egy 13,5 milliárd forintos jogvita eldöntéséhez. Az utóbbi napokban a VPOP és a Kordax vezetői egyre keményebb hangot ütnek meg.

AZ OMBUDSMAN GAZDASÁGI szerepére lehet példaértékű jogeset a táncparkett egykori ördögéből üzletemberré vált Klapka György konfliktusa a magyar rendőrséggel. A két évvel ezelőtti nevezetes adócsalási nyomozás idején a hazai bűnüldözők Németországból is kértek információkat, de nem lehetetlen, hogy a vonatkozó jogszabályok és egyezmények keretein kívül. Klapka azt kéri az adatvédelmi biztostól, hogy állapítsa meg a hatóság jogsértését.

KÉTMILLIÓ KÖBMÉTER gázt lopni olyan teljesítmény, amelynek tervezéséhez talán Ilf és Petrov képzelőerejére is támaszkodni kellene. Egerben tavaly éppen ennyi földgázt lovasítottak meg a Tigáz Rt.-től. A gázszolgáltató mérnökei feladták a kutatást, s a rendőrséghez fordultak segítségért: legalább ebben a fűtési szezonban találják meg a gáztolvajt.

A BANKTITKOK IS CSÁBÍTÓAK. A hétvégén két fiatalember 50 millió forintot próbált kizsarolni a Budapest Banktól azzal a fenyegetéssel, hogy a nyilvánosság elé tárja a bank számítógépes adatkezelési rendszerének hibáit. A leleményes zsarolók azóta a rács mögött spekulálnak, a pénzintézetek pedig szűkszavúan cáfolják, hogy számítógépes zsenik kalandorkodhatnának a pénzintézetek adatbázisaiban.

ISMERJÜK A “TETTESEKET” az ipari termelés alakulásában. A KSH legutóbbi jelentése szerint a hazai ipari termelés volumene 1995 kezdetétől november végéig 5,8 százalékkal bővült. A gépipar, a régmúlt időkben szerzett babérokra pályázva, tavaly novemberig az előző évhez képest 12 százalékos növekedést produkált. A 3-7 százalékos növekedéssel büszkék lehetnek az élelmiszer-ipari, az ital- és dohánygyártó, a papíripari és a ruházati cégek is.

AZ IPARI BÉRALKUK eredményei is befolyásolják a fenti teljesítményeket. A sztrájkfenyegetések szezonjában rendkívüli hírnek minősíthető, hogy a Tungsram Rt. alkalmazotti érdekképviselői a héten rávették a cég menedzsmentjét és tulajdonosait, hogy az idén átlagosan 25 százalékkal emelkedjen a cégnél dolgozók jövedelme.

AZ IPAROSOK VISZONT SZOMORÚAK. Az Iposz legfrissebb belső statisztikái szerint 1995-ben az egyéni vállalkozók 10 százaléka visszaadta igazolványát. A vállalkozói szövetségben kézenfekvőnek tartják, hogy a közterhek nyomorították meg az egyéni vállalkozók nem kis részét. Szembeötlő, hogy a megszűnő vállalkozások körében túlnyomó részt képviselnek a lakossági szolgáltatásra szervezett “maszek üzletek.”

A BAKTEREK NYUGODTAK LEHETNEK. A MÁV Rt. egyezségre jutott az állammal a vasúti személyszállítás idei, 28,8 milliárd forintos költségvetési támogatásáról. Lotz miniszter azt is bejelenthette, hogy a Budapest-Hegyeshalom vonallal egyetemben 11,6 milliárd forint jut a vaspályák felújítására 1996-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik