Gazdaság

Kriminális fejlemények

admin
admin

1996. 01. 24. 00:00

A KORDAX RT.-VEL szembeni eljárás a héten újabb fordulatot vett. A Vám- és Pénzügyőrség előtárta az eddig szolgálati titokként kezelt bizonyítékát arra, hogy a Kordax manipulálta a külföldön feldolgoztatott kőolaj mennyiségét. A bizonyíték egy szlovák mérnök nyilatkozata arról, hogy a szlovák finomítók nem képesek olyan hatásfokkal finomítani, amint azt a Kordax szerződései tartalmazták. A magyar cég képviselői váltig hajtogatják, hogy egy ilyen nyilatkozat nem szolgálhat alapul egy 13,5 milliárd forintos jogvita eldöntéséhez. Az utóbbi napokban a VPOP és a Kordax vezetői egyre keményebb hangot ütnek meg.

AZ OMBUDSMAN GAZDASÁGI szerepére lehet példaértékű jogeset a táncparkett egykori ördögéből üzletemberré vált Klapka György konfliktusa a magyar rendőrséggel. A két évvel ezelőtti nevezetes adócsalási nyomozás idején a hazai bűnüldözők Németországból is kértek információkat, de nem lehetetlen, hogy a vonatkozó jogszabályok és egyezmények keretein kívül. Klapka azt kéri az adatvédelmi biztostól, hogy állapítsa meg a hatóság jogsértését.

KÉTMILLIÓ KÖBMÉTER gázt lopni olyan teljesítmény, amelynek tervezéséhez talán Ilf és Petrov képzelőerejére is támaszkodni kellene. Egerben tavaly éppen ennyi földgázt lovasítottak meg a Tigáz Rt.-től. A gázszolgáltató mérnökei feladták a kutatást, s a rendőrséghez fordultak segítségért: legalább ebben a fűtési szezonban találják meg a gáztolvajt.

A BANKTITKOK IS CSÁBÍTÓAK. A hétvégén két fiatalember 50 millió forintot próbált kizsarolni a Budapest Banktól azzal a fenyegetéssel, hogy a nyilvánosság elé tárja a bank számítógépes adatkezelési rendszerének hibáit. A leleményes zsarolók azóta a rács mögött spekulálnak, a pénzintézetek pedig szűkszavúan cáfolják, hogy számítógépes zsenik kalandorkodhatnának a pénzintézetek adatbázisaiban.

ISMERJÜK A “TETTESEKET” az ipari termelés alakulásában. A KSH legutóbbi jelentése szerint a hazai ipari termelés volumene 1995 kezdetétől november végéig 5,8 százalékkal bővült. A gépipar, a régmúlt időkben szerzett babérokra pályázva, tavaly novemberig az előző évhez képest 12 százalékos növekedést produkált. A 3-7 százalékos növekedéssel büszkék lehetnek az élelmiszer-ipari, az ital- és dohánygyártó, a papíripari és a ruházati cégek is.

AZ IPARI BÉRALKUK eredményei is befolyásolják a fenti teljesítményeket. A sztrájkfenyegetések szezonjában rendkívüli hírnek minősíthető, hogy a Tungsram Rt. alkalmazotti érdekképviselői a héten rávették a cég menedzsmentjét és tulajdonosait, hogy az idén átlagosan 25 százalékkal emelkedjen a cégnél dolgozók jövedelme.

AZ IPAROSOK VISZONT SZOMORÚAK. Az Iposz legfrissebb belső statisztikái szerint 1995-ben az egyéni vállalkozók 10 százaléka visszaadta igazolványát. A vállalkozói szövetségben kézenfekvőnek tartják, hogy a közterhek nyomorították meg az egyéni vállalkozók nem kis részét. Szembeötlő, hogy a megszűnő vállalkozások körében túlnyomó részt képviselnek a lakossági szolgáltatásra szervezett “maszek üzletek.”

A BAKTEREK NYUGODTAK LEHETNEK. A MÁV Rt. egyezségre jutott az állammal a vasúti személyszállítás idei, 28,8 milliárd forintos költségvetési támogatásáról. Lotz miniszter azt is bejelenthette, hogy a Budapest-Hegyeshalom vonallal egyetemben 11,6 milliárd forint jut a vaspályák felújítására 1996-ban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.