Gazdaság

SZÁMÍTÁSTECHNIKA – NC, ami nem PC

1995 minden szempontból a Microsoft éve volt. Minden idők legnagyobb felhajtásával útjára bocsátotta “a jövő század operációs rendszerét”, a Windows ’95-öt. Az azonban nem igazolta a várakozásokat: korántsem fogyott el belőle 30 millió darab, mint jósolták. Az évtizedes Intel-Microsoft duopóliumot most újabb veszély fenyegeti. A rém neve: network computer (NC), azaz hálózati számítógép.

Nincsenek hiteles adatok arról, hogy hányan oltják tudás-, pornó- és egyéb szomjukat az egész világot felölelő számítógépes hálózat, az Internet különböző szálain. Az viszont tény, hogy a hálózaton káosz uralkodik, és demokrácia van. Senki sem tud semmi biztosat, és mindenki azt csinál, amit akar. Virtuálisan bejuthatunk a Fehér Házba (Clinton éppen veri az asszonyt), levelekkel bombázhatjuk az ENSZ főtitkárát, hogy a szomszéd kutyája teljes jogfosztottságba taszajtotta a macskánkat, és működik a virtuális pípsó is. Igen, ez az, amire gondolni tetszenek.

Az új koncepció lényege: az NC-ben csak olyan eszközöket találunk, amelyek az Internetre való kapcsolódáshoz feltétlenül kellenek. Nincs szükség például merevlemezes háttértárolóra és nagy mennyiségű memóriára. Vásárolhatunk, bankműveleteket végezhetünk, még könyvtárba is “járhatunk” a hálózaton keresztül. Kérdés persze, hogy a cégek milyen “mélyen” engedik be a magánszemélyeket a vállalati rendszerekbe.

Az egész szerkezet – az előzetes tervek szerint – mindössze ötszáz dollárba kerülne. Bill Gates, a Microsoft elnöke egyenesen “hülye ötletnek” titulálta az elképzelést, hiszen a gépben nincs operációs rendszer, nincsenek alkalmazások, csupán egy Internet csatolóprogram, amelynek segítségével barangolhatunk a hálózaton egy egyszerű telefonvonal igénybevételével. A telefontársaságok nyilván örülnek ennek a lehetőségnek, ugyanis az új termék, ha sikeres lesz, a telefonhasználatot a sokszorosára növeli.

Az egyik ilyen programot a Netscape Corp. készíti Netscape Navigator néven. Piaci részesedése ebben a szegmensben közel 80 százalékos. A cég részvényeinek árfolyama az augusztus 8-i tőzsdei bevezetéskor egy nap alatt megkétszereződött, és azóta az egekbe szökött.

Larry Ellison, az Oracle Corporation (a világ második szoftvergyártója) elnöke szerint az információközlés és -feldolgozás is szolgáltatás, akár az egyéb közművek (a telefon, a víz, a villany stb.). Ám a személyi számítógép (PC) bonyolult és drága eszköz. A legtöbben olcsó és egyszerű berendezésekre vágynak, mint a televízió vagy a telefon. Az amerikai háztartások 30-40 százalékában van számítógép, de annak használata az átlagember számára “kényelmetlen”. Sikeres lehet egy olyan elképzelés, hogy az Internet a kábeltelevízión keresztül jusson be az otthonokba. Az utazó üzletemberek pedig csak az “adatkártyájukat” viszik majd magukkal a zsebükben, és akár egy hotel számítógépéről is dolgozhatnak a hálózaton.

Maga az NC a jövő nyárra kerülhet piacra. Az elképzelések szerint az intelligens tévében 4 megabájt memória az ideiglenes adatok tárolására; 4 megabájt úgynevezett flash memória a csatolóprogram és az eszközmeghajtók számára; valamint egy 50 dolláros mikroprocesszor lesz. Gates szerint az egész a képzelet szüleménye, és az ipar érdekelt a számítógép- és szoftvergyártásban. “Meglátjuk, mi lesz hat hónap múlva” – mondja Gates.

Lou Gerstner, az IBM elnöke szerint az embereknek elegük van abból, hogy szinte évente új gépeket és programokat vásároljanak. Egy gép, ha olcsó és használata “nem megy ki a divatból”, sikeres lehet. Nem kell új operációs rendszerekért, programokért, eszközökért szaladgálni, amelyek aztán néhány hónap alatt elavulnak.

Az NC ellenzői szerint viszont hiába olcsó az eszköz, a hálózati szolgáltatásokért biztosan fizetni kell majd. És a magánlevelezését ugyan miért tárolja bárki is egy “központi” számítógépen? (Az egyéni elektronikus levelesládák jelszavas védelemmel láthatók el.) Egy ilyen berendezés ára valóban döntő lehet. Csábító egy televízió áráért bejutni a hálózatba, de a korlátozott lehetőségek sokaknak kedvét szeghetik.

1996 nyarán minden eldőlhet. Úgy tűnik, új játék van készülőben, és mögötte az üzlet, harc a javából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik