Gazdaság

A játék neve: vállalkozás

admin
admin

1996. 01. 17. 00:00

Nem lehet véletlen, hogy a polgári fejlődés őshazájában, Angliában már öt kiadást ért meg a Lloyds Bank kisvállalkozók számára készült kézikönyve. Magyarországon a kötet ezúttal a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó gondozásában jelent meg, Hevesi Zsuzsanna honosításában. Jóllehet, illendőbb lenne fordításról vagy átdolgozásról beszélni, ám ezúttal a hazai szerző egyenrangú partnere az eredetinek, Sara Williamsnek.

A magyarországi gyakorlathoz igazított kézikönyv tanácsokat ad azoknak, akik – tudatosan vagy jobb híján – vállalkozásra adnák a fejüket. Sajátos tesztekkel igyekszik rávezetni az olvasót arra, hogy valójában hova is helyezheti el önmagát a gazdaság bonyolult világában, alkalmas-e igazán a vállalkozásra – és komolyan gondolja-e az ügyet. A “vízbe ugrás előtt” című fejezeten túljutók és tovább kíváncsiskodók számára Hevesi Zsuzsanna szelíd célzatossággal összeállított étlapot kínál. A tapasztalat mondatja vele: lehet vállalkozni úgy is, hogy az ember épp csak a “vízbe dugja a lábát”, meg lehet a készen vásárolt vállalkozásba is beleülni. Vannak aztán a nagyobb túlélési eséllyel kecsegtető fran-chise-rendszerek, amelyekben a rendszergazdák adják a márkanevet, az üzleti tevékenység sikeréért azonban minden egyebet az újdonsült vállalkozónak kell megtennie.

A “játék” neve: a felszínen maradni – állítja a kötet egyik, a magyarországi gyakorlathoz igazított fejezet-alcíme. Bár a hazai vállalkozások zömének valóban ez a legfőbb gondja, a szerző mégis átlépi a rubikont, és ír a nyereségképzés lehetőségeiről, trükkjeiről is. A kézikönyv a vállalkozás gondos pénzügyi előkészítésének és a legszükségesebb könyvelési, adózási ismereteknek a taglalásával fejeződik be, mert ezek is a siker meghatározó elemei. (Hevesi Zsuzsa: Kisvállalkozói kézikönyv, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.