Gazdaság

Bohém rapszódia

AZ AMERIKAI ELNÖK nem a falusi turizmus fellendítése kedvéért utazott a Somogy megyei Taszárra, hanem az Egyesült Államok ott állomásozó IFOR-katonáira volt kíváncsi, akik rövid itt-tartózkodásuk alatt máris 2 millió dollárt költöttek. Bill Clinton, aki kalandos körülmények között találkozott a magyar vezetőkkel, hazánknak is juttatott néhány vállveregető félmondatot a boszniai béketeremtésben való közreműködésért. Elismerés azonban máshonnan is jött.

KÜLFÖLDI GAZDASÁGI SZAKÉRTŐK ugyanis dicséretek zuhatagát öntötték a magyar gazdaságra, s egyöntetű megállapításuk szerint 1995. a fordulat éve volt hazánkban. A Nomura és a Deutsche Bank elemzői, illetve a Handelsblatt és a Die Presse szakírói is egyetértenek abban, hogy a magyar gazdaság már kifelé tart a válságból, amit nagyban segített az 1995-ös rekordösszegű privatizációs bevétel és az országba áramló nagy mennyiségű működőtőke. Megegyeznek abban is, hogy hazánk hamarosan visszahódíthatja az elvesztett első helyet a közép-európai változások éllovasának kikiáltott Csehországtól.

A NETTÓ KÜLSŐ ÁLLAMADÓSSÁG jelentős csökkenése is alátámasztja a bizakodást. Az MNB jelentése szerint az 1990-ben mért 16-17 milliárd dollárról tavaly év végére 11,5 milliárd dollárra csökkentek az államháztartás, illetve a jegybank tartozásai. Ugyanakkor a vállalatok külső adóssága megemelkedett, így a teljes magyar nettó tartozás összege megmaradt az 1990. évi szinten. Az utóbbi hét évben összesen 12 milliárd dollár tőke jött hazánkba, s ezalatt a kumulált fizetési mérleghiány csak 10,6 milliárd volt.

AZ INFLÁCIÓ 1995-BEN 28,2 SZÁZALÉKOS VOLT. A legnagyobb fogyasztóiár-növekedést a lakossági energiánál kellett elkönyvelnünk. Ennél mérsékeltebb, de még mindig igen magas volt az élelmiszerárak 31,1 százalékos emelkedése, a ruházati cikkek árnövekedése viszont 20 százalékos volt. A jelenlegi gazdasági folyamatok ismeretében a szakértők az idei inflációt “csak” 20 százalékosra teszik.

AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSI REFORM ÉVE lesz az idei, jelentette ki Bokros Lajos. Ez azt is jelenti, hogy a lakosság nem fogja érzékelni a pénzromlás ütemének mérséklődéséből származó kedvező változásokat. De a pénzügyminiszter szerint a versenyszférában elért eredmények nem érnek sokat, ha a költségvetési szektort nem sikerül növekedési pályára állítani. A változások folytatásában segíthet, hogy hazánk rövid időn belül tagja lesz az OECD-nek, és küszöbön áll az IMF-fel való hitel-megállapodás is.

A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐK megnövekedett bizalma látványos áremelkedést eredményezett a részvénypiacon. Bár azóta megtorpant a papírok árának emelkedése, nem csillapodott a külföldiek étvágya a magyar részvények iránt. Az állampapírok iránt elkötelezett befektetők pedig több tízmilliárd forintnyi devizát konvertáltak át forintra, hogy pénzüket az állam adósságleveleiben kamatoztathassák. A határon túli tőke mellett a hazai pénzintézeti szféra is a forint alapú befektetéseket kereste, ami rég nem látott likviditásbőséghez vezetett a pénzpiacokon. Megfelelő kínálat híján a befektetők – valós igényüktől függetlenül – egymást túllicitálva próbáltak az aukciókon kincstárjegyekhez jutni. Emiatt aztán ezeknek az instrumentumoknak a hozama a túlkereslet hatására hozzávetőlegesen egy százalékponttal mérséklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik