Gazdaság

Térkép a cégbírósági útvesztőhöz

A jogban járatlan és járatos rászorulókat nyakra-főre bombázzák szakkiadványokkal. Ha egy kiadónak végképp elfogy az ötlete, akkor hajlamos jogszabálygyűjteménnyel kirukkolni. Van rá fizetőképes kereslet, a gazdaságban az állandó módosítások miatt közszükségleti cikk, ráadásul olcsó, hiszen a jogszabályokért nem kell honoráriumot fizetni. A vásárlónak aztán főhet a feje, hogy a nemritkán önjelölt szakkiadók kínálatából kiválassza a valóban hiteles, használható segédanyagot.

Az utóbbi időben napvilágot látott, különböző tematikában összeállított jogszabálygyűjtemények sorából üdítő színfoltként tűnik ki a dr. Makai Katalin és dr. T. Nagy Erzsébet összeállításában megjelent A cégeljárás szabályai egységes szerkezetben című kiadvány. Nincs benne semmi fakszni, egyszerűen “csak” azt közli, ami a cégbírósági küzdelmekben fontos és nélkülözhetetlen lehet.

Az összeállítás a legutóbbi módosításokkal egységes szerkezetben tartalmazza a cégeljárásra vonatkozó legfontosabb jogszabályokat, az azokhoz kapcsolódó alkotmánybírósági és legfelsőbb bírósági állásfoglalásokat, határozatokat, valamint nyomtatványmintákat.

A megjelenésnek az ad aktualitást, hogy 1995-ben alapvetően módosítottak néhány cégjogi szabályt, így a hatályos szöveg ismerete nélkülözhetetlen a jogalkalmazók számára. A kiadvány a legutóbbi törvénymódosítást és annak hivatalos indoklását is tartalmazza. Ezáltal nyomon követhető, hogy az egyes módosító rendelkezések közül melyeket lehet a hatályba lépéskor folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni. A jogalkotói szándék ismerete segít a módosított rendelkezések értelmezésében, bár e tekintetben még nem egyértelmű a joggyakorlat; további legfelsőbb bírósági határozatok szükségesek.

A kiadvány, szakmai erényei mellett, az egy év múlva szét nem eső jogszabálygyűjtemény címre is jó eséllyel pályázhat; és ha az egyébként dicséretes tárgymutató részletesebben felölelné és összekapcsolná a közölt joganyag témáit, akkor akár azt is mondhatnánk: végre egy igazán körültekintő és alapos térkép a cégbírósági útvesztőkben való eligazodáshoz (CO-NEX, 1995.).

Ajánlott videó mutasd mind

Ami az iskolákban történik, sokkal inkább emberkísérlet, mint a szuperkupadöntő

Nincs egységes protokoll, a tesztelési gyakorlat kaotikus, a karanténkötelezettség megállapítása pedig következetlen – ilyen körülmények között zajlik az őszi tanév első hónapja számos magyar iskolában. A pedagógusok nem értik, velük miért nem törődik senki, a szakszervezet pedig sötét jövőt vizionál, ha nem lesz változás a szabályozásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.