Gazdaság

Tankönyv a csatlakozáshoz

A közelmúltban jelent meg Halmai Péter professzor szerkesztésében Az Európai Unió agrárrendszere című könyv, amelyet az agráregyetemeken és -főiskolákon tankönyvként javasolnak. Bizonyára nem véletlenül, hiszen azok a főiskolai vagy egyetemi hallgatók, akik most kezdik iskoláikat, három vagy öt év múlva, amikor tanulmányaikat befejezik, már – remélhetően – egy egészen más helyzetben lévő magyar agrárgazdaságban dolgozhatnak.

A maga nemében úttörő kötet szerkesztője a magyar mezőgazdaság EU-csatlakozása szempontjából fontosnak tartotta kiemelni: jelenleg a felkészülés időszakában vagyunk, s így nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire sürgető az élelmiszer-gazdaság EU-szemléletű belső feltételeinek a mielőbbi kialakítása. Az unió agrárrendszerében sokkal nagyobb a piaci szabályozás jelentősége, mint azt sokan képzelik. A külkereskedelemben olykor durva beavatkozások vannak, ám az EU belső piacán ma is valódi verseny folyik az agrárgazdaságban. Halmai Péter úgy véli: az EU-csatlakozás intézményi feltételei egyelőre még hiányoznak Magyarországon. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek a több mint 400 milliós népességű piacon folyó versenyben. (Mezőgazda Kiadó, 1995.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.