Gazdaság

SERVERNET – Új számítógép-architektúrát vezet be a Tandem

Novemberben megnyitotta magyarországi képviseletét a kaliforniai Szilícium-völgyben 20 évvel ezelőtt alapított Tandem Computers, a párhuzamos adat-feldolgozási rendszerű, nagy megbízhatóságú, úgynevezett hibatűrő számítógéprendszereiről ismert cég. Mivel a Tandem gépeit a szuperszámítógépek közé sorolják, sokáig tiltotta a COCOM behozatalukat. Így a nagy számítógépgyártók között a Tandem szinte az utolsó lett, amely budapesti vállalatot alapított. 1992 óta egyébként már több helyütt alkalmazzák számítógépeit hazánkban, elsősorban a bankszektorban (ING Bank, Giro Bankkártya Rt., OTP) illetve néhány más, garantált adatbiztonságot igénylő területen, így a távközlésben és a szállításirányításban. (Matáv, Pannon GSM, MÁV).

A tavaly 2,3 milliárd dollár forgalmat elérő Tandem

hazánkban is bejelentette a hagyományos számítástechnikai megoldásokhoz képest forradalmian új, ServerNet elnevezésű architektúrát, amelynek lényege, hogy lehetővé teszi az adatok szerveren belüli áramlását anélkül, hogy át kellene haladniuk egy processzoron. A szerverkomponensek – a processzorok, tárolók, adatátviteli eszközök – külön processzor beavatkozása nélkül lépnek egymással közvetlen kapcsolatba, azaz több olcsó csomagkapcsolt útválasztó (router) végez intelligens kapcsolást. Így a processzorok kevésbé terhelődnek, a rendszer adatátbocsátási képessége megnő. Ez a számítógép-felépítési technológia a korábbi megoldásoknál jóval gyorsabb és olcsóbb adatáramlást tesz lehetővé, ennek előnyeit elsősorban a nagy adattömegekkel dolgozó multimédia-alkalmazások, a bankműveletek és az on line adattárak terén lehet kihasználni.

A ServerNet alapú gépek Unix, Windows NT és Tandem NonStopKernel operációs rendszerrel dolgoznak. Az első ServerNet-elvű számítógépet decemberben szállította a Tandem, és a jövőben minden általa szállított szerver ezzel az új technológiával készül, amely bináris szinten kompatíbilis lesz a korábbi Tandem rendszerekkel. Érdekes adat, hogy Tandem számítógépek kezelik a világ hitelkártya-tranzakcióinak 66 százalékát, és ilyen nagy megbízhatóságú gépeket alkalmaz a készpénzelosztással foglalkozó szervezetek 75 százaléka valamint a 32 legnagyobb telekommunikációs társaság és közcélú elektronikus levelezőrendszereket üzemeltetők fele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik