Élet-Stílus

Rekordárú a meggy, ami talán jövőre is velünk marad

picture alliance / Contributor / Getty Images
picture alliance / Contributor / Getty Images
Tavaly sem volt olcsó a meggy, de idén ahhoz képest is háromszoros áron lehetett csak hozzájutni. Egy kiló friss gyümölcsért néhány helyen 3500 forintot is elkértek, ami még a piac szereplőit is meglepte. Szakértővel jártunk utána, mi lehet a rendkívüli drágulás oka.

A magyar meggy szezonja nagyjából június elejétől július közepéig tart, ekkor találkozhatunk a boltok polcain a friss, ropogós gyümölccsel, ami az idei évben szinte luxuscikké vált. Az átlagár 2000-2500 forint körül mozgott, de bizonyos helyeken akár 3500 forintot is elkértek egy kilóért. A körülbelül hathetes időszaktól eltekintve az év többi pontján sem maradunk a gyümölcs nélkül, ugyanis a meggytermés körülbelül 95 százalékát a feldolgozóipar vásárolja meg alapanyagként, és a termelői oldalon eleve drasztikusan megemelt árak még tovább emelkednek.

Tavaly a feldolgozóipari I. osztályú meggy termelői nettó ára 300-400 forint körül alakult, ami rekordnak számított az azt megelőző tíz-húsz évhez képest – viszonyításképp: az előző három évben 180-220 forint közti árakkal lehetett találkozni.

Idén 800-1200 forint közötti termelői árak alakultak ki, amilyen magas árakra még mi sem számítottunk. 600-ra igen, de 1200-ra már senki

– mondta lapunknak Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

A fogyasztók leggyakrabban nem nyersanyagként, hanem késztermékként találkoznak a gyümölccsel, meggybefőtt, meggysűrítmény, meggylé vagy fagyasztott meggy formájában, ám ezek ára szintén az egekbe repült – egy 680 grammos meggybefőtt akár 1900 forintba is kerülhet a boltok polcain –, aminek a szakember szerint két fő oka van.

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Olvasói sztorik