Élet-Stílus

Az ötvenegy fok alatti pálinkát nem megitták: másképp gyógyítottak vele

„A pálinka a magyarság számára a lélek itala” – mondja Kovács Gyula gyümölcsész miközben a hungarikumnak számító nemzeti italunk kultúrtörténetéről beszél.

A pálinkát őseink gyógyszerként tisztelték, ezért nem vedelték, csak egy-egy pici kortyot fogyasztottak belőle – mondja Kovács Gyula a Petőfi Kulturális Akadémia videójában, melyet a Kultúra.hu szemlézett.

A gyümölcsész elmondja, hogy a pálinka az 1300-as években jelenik meg a magyar kultúrtörténetben, a tömény szeszesitalt pedig a régiek az erejének kijáró tisztelettel kezelték, amit az a máig megfigyelhető szokás is jelez, hogy míg borral csak első pohárnál koccintunk, a pálinkával minden egyes kupicánál.

Megtudjuk azt is, hogy azzal, aki 51 fok alatti pálinkát kínál, vigyázni kell, mert egyéb gazságokra is képes. Rendes gazda, ha véletlenül 38-40 fokos pálinkát főz, abba legfeljebb a lábát áztatja, mert az jót tesz az ereknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik