Élet-Stílus

Évezredek óta velünk van a fehérje, de a jövő nagyon más lehet?

fehérje
Fotó: Getty Images
fehérje
Fotó: Getty Images

A fehérje évezredek óta az emberi táplálkozás alapköve, de ez a 21. században már messze túlmutat a húsban és tejtermékekben rejlő szerepén. Ma már több milliárd ember számára nemcsak az egészséges étrend, hanem a sportteljesítmény, a gyógyászat, a szépségipar és az állattenyésztés szempontjából is kulcsfontosságú tápanyaggá vált.

Ahogy a világ népessége nő, az erőforrások pedig szűkülnek, egyre sürgetőbb kérdés, honnan és hogyan nyerjük ki a szükséges fehérjét. A fehérjeipar pedig úgy tűnik, fordulóponthoz érkezett – hívta fel a figyelmet a Gris Judit, a BioTechUSA termékfejlesztési munkatársa. A szakember szerint új alapanyagok, forradalmi technológiák és fenntartható megoldások alakítják át azt, amit a fehérjéről gondolunk.

Mi van a fehérjeporokban?

A klasszikus fehérjeporok főként tejsavófehérjéből állnak, amely lehet koncentrátum, izolátum vagy hidrolizátum formájában. Ezekre jó példa a BioTechUSA népszerű termékei az Iso Whey Zero, 100% Pure Whey és a Hydro Whey Zero. A kazein, a tojásfehérje, valamint különböző növényi fehérjék, mint például a borsó-, rizs- vagy szójafehérje is gyakori összetevői a fehérjekészítményeknek.

Az utóbbi években jelentős elmozdulás tapasztalható a növényi alapú fehérjék irányába is, részben a vegetáriánus és vegán étrendek népszerűsége, részben fenntarthatósági szempontok miatt. Érdemes említést tenni még a rovarfehérjéről is, de ez egyelőre nem jellemző a piacon, főleg élelmiszer-szabályozási és fogyasztói elfogadottsági okokból, emellett technológiailag is még számos kihívást hordoz magában.

A mesterséges intelligencia ma már szintén kulcsszerepet játszik az új fehérjeforrások feltérképezésében, például az új növényi források tápanyagprofiljának vagy a fehérjék szerkezetének és hatásmechanizmusának elemzésében. A biotechnológia lehetővé teszi olyan fehérjék előállítását, amelyek korábban csak állati eredetűek voltak. Ezen technológiák forradalmasíthatják a jövő fehérjeellátását, de jelenleg még inkább fejlesztési fázisban tartanak, így a boltokban még nem lehet megvásárolni.

Ezért fontos az innováció

A fogyasztók körében nemcsak a fehérjetartalom mennyisége, hanem annak forrása és minősége is fontos szemponttá vált. Ezzel párhuzamosan növekszik a növényi alapú étrendre, allergiákra és intoleranciákra megoldást kínáló termékek iránti kereslet is. A BioTechUSA-nál azt látják viszont, hogy mindezek mellett, még mindig elsődleges szempont a legtöbb fogyasztónál a hatékonyság, azaz például az izomépítés, regeneráció vagy testsúlykontroll támogatása.

Az ideális termék számukra tehát egyszerre magas minőségű, funkcionális és jól emészthető összetevőket tartalmaz, mely igényekre a vállalat is nagy hangsúlyt fektet.

A fehérjeinnovációknak is egyre nagyobb szerepe van a globális élelmezésbiztonság szempontjából. Ahogy a világ népessége növekszik, úgy válik egyre sürgetőbbé a fenntartható és elérhető fehérjeforrások biztosítása, nemcsak a sportolók vagy egészségtudatos fogyasztók, hanem a teljes társadalom számára is. Az alternatív fehérjék lehetőséget kínálhatnak arra, hogy csökkentsük a környezeti terhelést, mindamellett, hogy továbbra is magas biológiai értékű tápanyagokat biztosítunk.

A cikk a BioTechUSA támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik