Élet-Stílus

Miklósa Erika az örökbefogadásról: Volt, hogy rajtam is kijött a szülés utáni depresszió

Volt olyan pont az életében a kislánya örökbefogadása után, amikor úgy érezte, nem elég jó anya, nem elég jó feleség és nem elég jó barátnő.

A DTK: Elviszlek magammal e heti vendége Miklósa Erika lesz: a beszélgetés során a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnő egyebek mellett arról is mesélt D. Tóth Krisztának, miért döntött úgy évekkel ezelőtt, hogy elköltözik Bakonykútiból, ahol korábban több mint két év fél évtizeden át élt.

Nyilván nem mindenkinek voltam szimpatikus, ezt el is fogadtam. Valahogy úgy éreztem, kivetett magából a falu. Ez nem szomorú, el kell fogadni a változást, ahogy azt is el kell fogadni, hogy – bár nem pozitívan hangzik – valakiknek sok vagy… Abszolút megértő vagyok, szoktam mondani, hogy velem nagyon nehéz rosszban lenni. Ezt is úgy fogtam fel, mint egy jelzés, hogy nekünk váltanunk kell

– osztotta meg az énekesnő, akinek saját bevallása szerint voltak olyan szakaszok az életében, amikor önvizsgálatot tartott, és „néha saját magától is elnézést kért, hogy bocsánat, miért ilyen”.

Néha okoskodtam is, és ez nem jó. De az meg jó, ha az ember beismeri, és tudja, hogy a jellemének nemcsak pozitív, hanem negatív oldala is van

– tette hozzá.

Miklósa az interjú során arról is beszélt, hogy miután egy súlyos sérülés miatt fel kellett adnia az atlétikai álmait, az olimpiai aranyról való ábrándozást felváltotta az életében a talajvesztettség érzése és az iskolai teljesítményének romlása – matematikából meg is bukott. A mélypontról édesapja lendítette ki, ezután jelent meg az életében az éneklés. Fiatalkorában Dr. Madai Linda fedezte fel a tehetségét, amikor hallotta őt énekelni egy esküvőn. Előadása után oda is lépett hozzá, azt mondva neki: „Tudod-e, mi van a torkodban, kislány, te lehetnél a világ egyik legjobb éjkirálynője.”

Kimondta a varázsszót, hogy a világ egyik legjobbja lehetnék. Egy fiatal lánynak, aki úgy érezte, hogy nincs kilátása az életben, jövőjében, aki elénekelget Kiskunhalason esküvőkön, névadókon meg egyéb mindenféle alkalmakon. És felcsillant valami, amit én is éreztem magamban, hogy tágabb az a perspektíva, amire én születtem, mint mondjuk a kiskunhalasi környezet.

Miklósa 500 előadáson át alakította az Éj királynőjét, majd végül letette a szerepet, mert úgy érezte, szeretne teret adni az őt követő generációnak. Emlékei szerint azonban előadásait nemcsak az Opera közönsége, de örökbefogadott lánya, a most kilencéves Bíborka is élvezte, aki 6-7 hónapos korában nagyokat kacagott, miközben az énekesnő gyakorolt.

A téma kapcsán Miklósa Erika azt is elárulta, hogy örökbefogadó anyaként is megtapasztalta, milyen a szülés utáni depresszió érzése.

A férjemmel mindketten ott voltunk, képzeld el. Nehéz, mert volt olyan pillanat – nagyon furcsa lesz, amit mondok – hogy rajtam is kijött a szülés utáni depresszió, hogy nem vagyok jó anya, nem vagyok jó elég feleség, nem vagyok elég jó barátnő.

Az interjú, melyben az énekesnő egyebek mellett mélyebben is mesél az örökbefogadásról, illetve arról, hogyan ismerte meg 40 évesen a férjét, szeptember 15-én, este 10 órakor lesz látható a Spektrum Home-on.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik