Élet-Stílus

Automatizált tisztaság: érdemes beruházni egy robotporszívóra?

A jó öreg retro porszívó már a nagyszüleink otthonában is fellelhető volt, és ez ma sincs másképp: ezek a hasznos gépek egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak. A technika azonban azóta óriásit fejlődött: mára megérkeztünk a robot- és okos porszívók világába, és most arra keressük a választ, hogy érdemes-e ilyet vásárolni

Mi a baj a hagyományos porszívókkal?

A hagyományos porszívó típusok nagyszerűen funkcionálnak, de van egy kis bökkenő: nekünk kell ide oda sétálgatni velük a lakásban, ami egy nagy lakás esetén igen időigényes és fáradságos feladat. Ráadásul a legtöbb modell kábellel működik, ami beakadhat, vagy éppen nem ér el a megfelelő helyre, ezért új csatlakozási pontot kell találni, majd folytatni munkát. Egy kisebb lakásban továbbá az is gondot jelenthet, hogy megfelelő helyet találjunk a berendezésnek, ahova a csövekkel együtt maga a gép is elfér.

Bár az utóbbi két problémára megoldást jelenthetnek az álló porszívók, az idő és a befektetett energia problémáját ezek sem oldják meg. Nem úgy, mint a robotporszívó: a pár éves technológia ígérete, hogy önállóan dolgozik, és szépen tisztán tartja otthonunk padlóját, nekünk mindössze egy minimális programozással és a portartály kiürítésével kell foglalkoznunk.

Hogy működik a robotporszívó?

A robot porszívó legnagyobb előnye, hogy nem kell otthon tartózkodunk, a berendezés kérdés nélkül útjának indul a töltőállomásáról, majd a feladat elvégzése után visszatér, hogy újra feltöltse magát. Működése közben valamilyen minta szerint járja be a lakást, vagy a korszerűbb modelleknél fejlett algoritmus monitorozza a környezetet, és ez alapján számolja ki az útvonalat. Utóbbi előnye, hogy gyorsabb, hatékonyabb és sokkal jobban megbírkózik az útjába kerülő akadályokkal.

Apropó akadályok: sajnos ezek jelentik a robotporszívók gyenge pontját. Egy magasabb küszöb, egy felgyűrődő szőnyeg, egy széthagyott papucs vagy akár egy rossz helyen hagyott ásványvizes üveg mind-mind megakadályozzák a porszívó szabad mozgását, és akár el is akadhatnak bennük a készülékek. Éppen ezért, aki robotporszívót vásárol, készüljön arra, hogy érdemes rendet tartani a padlón, szőnyeg vagy küszöb esetén pedig olyan modellt kell választani, ahol a gyártó feltünteti, hogy a készülék képes megbirkózni ezekkel is.

De ha ettől eltekintünk, a robotporszívó hatékony és kényelmes megoldás, ami leveszi a vállunkról a takarítás egy jelentős részét és minden nap élvezhetjük a portalan, tiszta padlót.

Robot- és okos porszívók: mi a különbség?

És akkor most beszéljünk egy kicsit a robotporszívók típusairól: a hagyományos és az okos modellekről.

  • Tulajdonképpen mindkettő típus “robot”, viszont csak az egyik típusa okos. Mindkettő rendelkezik tehát azzal az előnnyel, hogy nem nekünk kell működtetni.
  • A hagyományos robotporszívó tehát önműködő, viszont kevésbé programozható és lézeres érzékelő segítségével tájékozódik.
  • A nagyon alap modellek ráadásul csak egyetlen érzékelővel rendelkeznek, tehát, ha a porszívó nekimegy a falnak, akkor másik irányba indul, így elképzelhető, hogy kimarad egy-egy szegmens a takarításból.

Az intelligens robot applikáción keresztül irányítható. Mit is jelent ez?

Az okos porszívók több speciális szenzorral vannak ellátva, így az eszköz térképet készít a helyiségekről. Beállíthatunk akadályokat, tiltott zónákat vagy akár az is megoldható, hogy csak egy adott helyiséget takarítson ki, például a konyhát ahol éppen befejeztünk egy tevékenységet. Néhány modell több emeletről is képes térképet készíteni, sőt vannak már önürítős okos porszívók is.

A modernebb készülékek között olyan is elérhető, ami felmos, bár az ilyen okos porszívók általában a magasabb árkategóriát képviselik. Itt a textilt és a tartályt tisztán kell tartani, de rengeteg plusz időt spórol nekünk ez a nagyszerű kis készülék.

Verdikt: vegyünk-e robot porszívót vagy maradjunk a hagyományosnál?

A robot porszívó alapvetően nagy segítség, de perdöntő lehet a lakás jellege. Letisztult, modern lakásokban könnyebben használható, mivel nem akad el a küszöbön. Ha több, magas küszöbbel ellátott helyiségben használnánk, vagy emeletes a házunk, készüljünk arra, hogy az egyes helyiségekbe át kell vinni a készüléket, ami ezután már önállóan végzi a dolgát.

Összességében érdemes lehet beruházni egy ilyen modellre, és bár csodára nem kell számítani, mégis jelentős időt és energiát takaríthatunk meg a segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik