Élet-Stílus

„Sose nyomjuk meg a szundi gombot!” – figyelmeztet egy elismert alvásszakértő

sigridgombert / Getty Images (illusztráció)
sigridgombert / Getty Images (illusztráció)
Az elismert brit alvásszakértő szerint a szundi gomb a jó alvás egyik legnagyobb „ellensége”.

Anglia egyik vezető alváskutatója, a tiszta lepedők és ágyneműk fontosságát már korábban is hangsúlyozó Dr. Lindsay Browning egy angol podcast vendégeként több fontos tanácsot is megosztott, amivel sokat javíthatunk az alvásunk minőségén.

A szakértővel a Top Gear korábbi házigazdája, Richard Hammond, és a műsorvezető 23 éves lánya, Izzy beszélgetett a Who We Are Now stúdiójában, ahol a doktornő a beszélgetést szemléző Daily Mirror szerint így figyelmeztetett az ébredés utáni legnagyobb hibára, amit elkövethetünk:

A szundi gomb az ellenség. Soha nem szabadna használnunk. Sose nyomjuk meg a szundi gombot!

Dr. Browning szerint a szundi gomb használata leginkább azért kerülendő, mert azzal csak tönkreteszi az ember az alvásminőségét. „Ha 7 óra 30 perckor kell kelned, ne állítsd be az ébresztőt 7-re, majd nyomd meg háromszor-négyszer a szundi gombot. Mert persze ha így alszol 7 és 7 óra 30 között, annak szörnyű lesz a minősége” – folytatta a doktornő.

Arra a kérdésre pedig, hogy ugyanolyan fontos-e, hogy hogyan ébredünk, mint az, hogy hogyan alszunk el, azt válaszolta:

Ma már elérhetőek mindenféle alkalmazások, olyanok is, amik figyelik, hogy mikor alszol, és nyomon követik, hogy mély- vagy könnyű alvásban vagy-e. (…) Ezek az alkalmazások pedig megpróbálhatják kitalálni, hogy mélyalvásban leszel-e, amikor megszólal az ébresztő, és arra juthatnak, hogy nem fognak a mélyalvásban felébreszteni, mert lehet, hogy fáradtnak érzenéd magad tőle – ezért kicsit korábban felébreszthetnek.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ő személy szerint nem híve az ilyesminek, mert a hasonló alkalmazások használatával csak a saját alvásidejét csökkenti.

„Inkább alszom még fél órát, és igen, felébredek a kába mélyalvásból, de legalább többet aludtam” – fogalmazott Dr. Lindsay Browning.

Milyen gyakran cseréljünk lepedőt?
Egy szakértő válaszolta meg a kérdést, miután megkértek, hogy értékelje azt az új kutatást, mely szerint az egyedülálló brit férfiak akár négy hónapot is lehúznak anélkül, hogy lehúznák az ágyneműjüket. Természetesen az igényesség az ágyban is nyerő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik