Élet-Stílus

A 16-19 éves magyar fiatalok közel fele érzi magát magányosnak

A magyarok többsége viszonylag ritkán tart személyes kapcsolatot a legközelebbi barátaival – derül ki egy friss kutatásból. Sok viszony azért hűl ki, mert a barát külföldre költözött.

A magyarok 22 százaléka elég gyakran, míg további 12 százalék nagyon sokszor érzi magát magányosnak – derül ki az Opinio Institute nemrég közzétett kutatásából. A felmérés szerint a legfiatalabb korcsoportban az átlagnál rosszabb a helyzet, 16-19 évesek közel fele, 47 százalék nyilatkozta azt, hogy egyedül érzi magát a barátok hiánya miatt.

A kutatásban rákérdeztek a barátság és a párkapcsolatok relációjára is. Az exekkel való baráti viszony ápolásáról 26 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem hisz ilyesmiben, míg 25 százalék számára ez természetes, míg a válaszadók nagyjából fele ugyan nem tapasztalt ilyet személyesen, de elvben nyitott az eshetőségére.

A válaszadók 67 százaléka szerint elengedhetetlen, hogy az ember párja egyben jóbarátja is legyen és csak elenyésző mennyiségű ember, 4 százalék véli úgy, hogy a kettőt nem érdemes keverni.

Míg a 16-19 évesek 79 százalékaa szerint elengedhetetlen a barátság a párkapcsolaton belül, úgy az 50-59 évesek körében már csak 62 százaléknyian vélekednek így.

A kutatásban a válaszadók konkrét baráti körének különböző jellemzőit is feltérképezték. A válaszadók 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy háromnál kevesebb közeli barátja van, 27 százaléknak 3 és 5, míg 12 százaléknak több,  mint 5 közeli barátja.

A nők körében magasabb a 3 közeli barátnál kevesebbel rendelkezők aránya a férfiakhoz képest (64 százalék az 56-tal szemben). A 16-19 éves korosztálynak csupán 36 százaléka rendelkezik 3-nál kevesebb közeli baráttal, az 50-59 éves korosztályban 66 százalékos ez arány.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók közel felének (46 százalék) él legalább egy közeli barátja külföldön, és a válaszadók közel kétharmada (65 százalék) számolt be arról, hogy megszakadt legalább egy közeli baráti viszonya a huzamosabb távollét miatt.

A magyarok többsége viszonylag ritkán tart személyes kapcsolatot a legközelebbi barátaival: 37 százalék ritkábban, mint havonta találkozik velük és egy további 11 százalék is havonta maximum egyszer, míg a napi szintű kapcsolattartást a válaszadók mindössze 6 százaléka jelölte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik