Élet-Stílus

Harmadáron kínálnak egy San Franciscó-i házat, de van vele egy kis bökkenő

Így sem olcsó.

Eladó egy három hálószobás ház családi ház San Francisco Russian Hill negyedében, azonban olyan feltételekkel kínálják, hogy megvásárlása a vonzó ár ellenére is csak egy igen szűk rétegnek érné meg – írja az ABC7 News.

Az eladásra kínált ingatlan szomszédjában lakó házaspár arra lett figyelmes, hogy hosszú sorban állnak a potenciális vásárlók az utcájukba, ami felkeltette az érdeklődésüket.

A férjem bejött és azt mondta: »Ki kell nézned az ablakon. Itt van egy sor a háztól egészen a háztömb közepéig«

– mondta Ilia Smith, az egyik szomszéd.

A házaspárt több más szomszédjukkal együtt meglepetésként érte – a környék hasonló adottságú ingatlanjainak értékéhez viszonyított – aránytalanul kedvező ár, de a hirdetéséből hamar kiderül ennek az oka. Bár a North View Court 30. szám alatti 1100 négyzetméteres, összesen hat szobával, két fürdőszobával és saját garázzsal rendelkező házat 488 dollárért (körülbelül 181 millió forint) kínálják, a szerződés tartalmaz egy olyan kikötést, miszerint az új tulajdonos 2053-ig nem költözhet be az ingatlanba. A vevőnek egy speciális feltételekkel bíró hosszútávú bérleti szerződést kell megkötnie egy magánszeméllyel, akinek ezáltal szavatolják, hogy a következő harminc évben változatlan, havi 417 dolláros (nagyjából 155 ezer forint) áron élhet az ingatlanban.

Az ABC7 News kereste a lakást kínáló ingatlanirodát, de nem sikerült felvenniük velük a kapcsolatot, így Steven MacDonald ügyvédet kérdezték a szokatlan adásvételi feltételekről, aki a következőket mondta:

„Valamilyen okból 30 évre odaadták a birtoklás jogát ennek a személynek. Láttam már ilyet korábban is. Ez egyfajta hanyag módja a birtokrendezésnek. »Szeretnék némi biztonságot hagyni erre a személyre, hogy ne kelljen aggódnia amiatt, hol fog élni.« Így is megtehetik, bár szerintem másképp kellett volna csinálniuk. Ez egy nagyon-nagyon egyedi vevőnek szól, aki így nagy árengedményt kap – talán kétharmadot. Talán 1 millió dollárt fizet egy 3 millió dolláros házért, viszont 20-30 évet vár, mielőtt beköltözhet.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik