Élet-Stílus

10-ből 6 női sportolót hátráltat a szorongásnak ez a fajtája

Always
Always
A menstruáció minden nő életének alapvető része, beleértve a sportolókat is. Az olimpia közeledtével az Always azt vizsgálta, hogyan hat a menstruáció a teljesítményükre. Az eredmény magáért beszél: sok női atléta szorong, meg nem értettséget érez, nehezen koncentrál az edzésre és alapvetően befolyásolja teljesítményület a menstruáció. Itt az ideje többet beszélni a témáról.

A serdülőkortól kezdve egészen a menopauzáig minden fogamzóképes nő életét meghatározza a menstruáció. Nők millióinál lépnek fel különböző panaszok a havi vérzés előtt vagy közben, amelyek befolyásolják hangulatukat, közérzetüket, sőt teljesítményüket. Hatványozottan igaz lehet ez a sportoló nőkre, akiket különösen érzékenyen érinthet a téma, főként az olimpikonokat, akik éveket készülnek arra, hogy életük formájában, csúcsteljesítményt nyújtva hozzák ki magukból a maximumot az ötkarikás játékokon.

A július végén kezdődő párizsi olimpia előtt az Always – amely célul tűzte ki, hogy a menstruáció nyíltan elismert része legyen minden sportágnak minden szinten – hiánypótló kutatást készített, amelyben kétezer női atlétát kérdezett arról, hogyan befolyásolja teljesítményüket a menstruáció és az azt körülvevő tabu.

A sportvilág gyakran figyelmen kívül hagyja a menstruációval járó fizikai és mentális kihívásokat, ami sokszor menstruációs szorongáshoz és a meg nem értettség érzéséhez vezet. Azzal, hogy úgy teszünk, mintha nem létezne, akaratlanul is hozzájárulunk a sportoló nők menstruációs szorongásához.

A vizsgálatból kiderült, hogy a női sportolók 61 százaléka tapasztal menstruációs szorongást, ami hátráltatja a teljesítményüket. A menstruáció előtt és közben jelentkező szorongás oka elsősorban a nők szervezetében végbemenő hormonális változások.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a női sportolók több, mint fele (55 százaléka) meg nem értettnek érzi magát a sportvilágban a menstruáció kapcsán, 71 százalékuk pedig egyetért abban, hogy a menstruációt és a nők igényeit nem veszik figyelembe a sportban. Nagy többségük, ötből négy nő (vagyis a megkérdezettek 79 százaléka) pedig úgy gondolja, hogy több beszélgetésre van szükség a menstruációról annak érdekében, hogy a fiatalabb generációk számára ledőljenek a korlátok.

Always

Van, aki hajlandó késleltetni vagy előre hozni

Valószínűleg minden menstruáló nő tapasztalta már, hogy havi vérzése akkor érkezik, amikor nem számított rá. Nincs ez másképp a női sportolóknál sem. A kutatás szerint 59 százalék azon sportolók aránya, akiket ért már váratlanul a menstruáció jelentkezése úgy, hogy nem volt náluk megfelelő védelmet biztosító termék.

Számos nő érzi kevésbé produktívnak magát a menstruációs időszakban, amikor a koncentráció is nehezebben megy. A női sportolók is ezt tapasztalják, az Always kutatása ugyanis rávilágított, a női sportolók nagy többsége, 75 százaléka szerint ez az időszak nem teszi lehetővé számukra, hogy az edzésre koncentráljanak és megfelelően motiválják magukat az edzésekre és a versenyekre. Talán nem meglepő, hogy

van olyan női atléta, aki hormontablettát használ azért, hogy előrehozza, vagy éppen késleltesse a menstruációját.

A kutatásban megkérdezett női sportolók 42 százaléka mondta ezt. Vannak olyanok is, akik a menstruáció miatt nem tudnak versenyezni: a megkérdezettek 43 százaléka mondta, hogy volt már erre példa az életükben.

A nők gyakori megélése, hogy a környezetük nem eléggé veszi figyelembe állapotukat, ezért inkább nem is beszélnek róla. A csendben szenvedés a sportolók körében is jellemző. A tavalyi kutatásban megkérdezett nők 70 százaléka vélekedett úgy, hogy a versenyeket nem a menstruáló női sportolók igényeit szem előtt tartva szervezik meg. Nem csoda, hogy nem szívesen beszélnek még az edzőjükkel sem arról, hogy menstruálnak – ezen sportolónők aránya 35 százalék. 67 százalékuk pedig nem szívesen beszél a menstruáció okozta tüneteikről, mert attól fél, hogy úgy tekintik, kifogást keresnek a teljesítményük miatt.

Írd át a szabályokat!

Az Always a július végén kezdődő párizsi olimpiát és paralimpiát arra használja fel, hogy támogassa a lányokat és nőket a legjobb eredmények elérésében. A márka elindította az “Írd át a szabályokat!” elnevezésű kampányát, hogy egy olyan új korszakot kezdeményezzen, amelyben a sportközösségekben őszintén beszélnek a menstruációról, és elismerik a menstruációs szorongást. Amellett, hogy a márka a téma nyilvános megvitatásával tabukat akar dönteni, menstruációs termékeket biztosít a női olimpikonok számára az olimpiai faluban és azon kívül is.

A mostani kampány célja a menstruációs szorongás kezelése és megszüntetése a sport világában. Az Always azzal a küldetéssel, hogy a menstruáció nyíltan elismert része legyen minden sportágnak minden szinten, olyan ügyért száll síkra, amely világszerte nők millióit érinti. A márka nemcsak úttörő szerepet játszik a menstruáció témájának megvitatásában a női sportolók körében, hanem az „Írd át a szabályokat!” kampány részeként, az AI technológia segítségével megidézett első női olimpiai bajnok bemutatásával, a női sportolók önbizalmát is szeretné megerősíteni.

Az Always egy új korszakot szeretne indítani, amelyben figyelembe veszik a menstruációs szorongást, és a megfelelő védelmet nyújtó termékeket még jobban a női sportolók igényeihez igazítják, biztosítva ezáltal azt, hogy mindig a legjobb eredményeket érjék el. Az Always megosztja az olimpiai sportolók valós tapasztalatait, valamint edukációs anyagokat dolgoz ki a testnevelő tanárok és edzők számára, hogy pozitívabb környezetben, nyílt párbeszédet kezdeményezzenek fiatal sportolóikkal.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy mérföldkőnek számító sporteseményhez kapcsolódóan mutatjuk meg, hogy a női sportolók valójában hogyan érzik magukat a menstruációjuk kapcsán. Mivel a kutatások szerint 61 százalékuknál jelentkezik a menstruációs szorongás, reméljük, hogy megoszthatjuk az olimpikonok valós történeteit, és segíthetünk a fiatalabb generációknak, hogy magabiztosabbnak érezzék magukat a sportban és azon túl!” – mondta Boros Zsófia, az Always márkaigazgatója.

Always

Kozák Luca gátfutó olimpikon, a P&G Always nagykövete szerint is a menstruáció a női sportolói lét egészére hatással van, amiről beszélni kell.

„Mint minden nőnek a világon, a menstruációnak hatalmas szerepe van a sportolónők életében is, az edzéstervektől kezdve egészen a versenynapokig. A téma nyílt megbeszélésének támogatásával és a női sportolók fejlesztésében részt vevők menstruációs ismereteinek bővítésével segíthetünk a nőknek abban, hogy kényelmesebben és magabiztosabban érezzék magukat ebben az időszakban. Az Always egy olyan márka, amely bajnoki szerepet vállal ezeknek a korlátoknak a lebontásában, ezért is vagyok büszke nagykövet idén, amikor a női sportolók számára is monumentális eseményre készülünk” – mondta a sportoló.

Az Always világszerte lányok és nők millióit támogatja a pubertásról és az önbizalomról szóló edukációs programjain keresztül. Termékeket juttat a rászorulóknak, és olyan kezdeményezések révén, mint az Always #LikeAGirl és a #KeepHerPlaying, a társadalmi akadályok lebontásával erősíti önbizalmukat. Most, a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékok világszintű partnereként, az Always egy új korszakot indít, amely ösztönzi a menstruációról szóló nyílt beszélgetéseket, oktatja a női sportolókat segítő szakembereket, és biztosítja, hogy a lányok soha ne maradjanak a számukra szükséges menstruációs termékek nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik