Élet-Stílus

A szklerózis multiplexszel küzdő Christina Applegate lánya elmondta, hogyan segített neki édesanyja megérteni, mennyire fájdalmas számára a járás

Emma McIntyre / FilmMagic / Getty Images
Emma McIntyre / FilmMagic / Getty Images
Emlékei szerint igen kellemetlen élmény volt.

Christina Applegate 2021 nyarán tudatta a nyilvánossággal, hogy szklerózis mulitplexet diagnosztizáltak nála. A színésznő és egyik barátnője, a szintén szklerózis multiplexszel küzdő Jamie-Lynn Sigler hónapokkal ezelőtt podcastet indítottak, melyben arról beszélgetnek, hogyan élnek együtt a betegséggel – a műsor legutóbbi adásában pedig Applegate 13 éves lánya, Sadie is velük tartott – írja a People.

Mint kiderült, Sadie ötlete volt, hogy részt vegyen a felvételen, az említett adásban pedig elmondta, milyen volt számára látni azt, milyen hatást gyakorol édesanyjára a betegség.

Amikor diagnosztizálták, úgy éreztem… nem úgy, mintha mindennek vége lett volna, de annyira nehéz volt látni, hogy anyukám elveszítette sok képességét, amivel gyerekkoromban rendelkezett. Mikor gyerek voltam, órákon át táncoltunk a szobájában.

Lánya szavait hallva a színésznő úgy fogalmazott, hihetetlen bűntudatot érez, amikor a betegsége miatt rossz napja van.

Soha nem akarom, hogy úgy érezd, nem vagyok képes arra, hogy a védelmeződ, az anyád legyek, tudod. Szeretlek. Szeretnék neked ételt készíteni, elhozni neked. Mindent meg akarok tenni és meg is teszem, amikor csak tehetem

– mondta a műsorban.

A téma kapcsán Sadie elismerte, hogy nehéz időszak ez a családjuk számára, de szívesen segít édesanyjának, noha utóbbi nem mindig fogadja ezt el tőle.

A beszélgetés során arról is szó esett, hogyan segített a színésznő megérteni a lányának azt, mennyire szenved járás közben.

Homokkal teli zoknit, vagy ilyen lufikat tett ránk… hogy segítsen megérteni a járás fájdalmát. Nagyon kellemetlen élmény volt

– idézte fel az esetet a 13 éves lány, akinek szintén vannak egészségi problémái: mizofóniában szenved, ami intenzív, elsöprő érzelmi és fizikai reakciókat okoz bizonyos zajokra, esetében főként a légzés és a rágás hangjára. Nemrég pedig POTS-t, azaz poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómát diagnosztizáltak nála, ami szédülést, fáradtságot, erős szívdobogást és fejfájást okozhat.

Amikor anyukám azt mondja, hogy »most fájdalmaim vannak, reszketek«, ha nem lenne a POTS, valószínűleg azt mondanám, hogy… nem tudom, miről beszélsz. De valójában a POTS miatt remegek. Határozottan sokkal könnyebb megérteni, hogy min megy keresztül, amikor nekem is van valami, amin keresztülmegyek.

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik