Élet-Stílus

A világ egyik legismertebb vállalata innovációival a fenntarthatóságot támogatja

Procter&Gamble
Procter&Gamble
Ha azt mondjuk P&G mi ugrik be? És ha azt, hogy Ariel, Gillette, Jar, Pampers, Lenor?  Így már sokkal ismerősebb, ugyanis a Procter&Gamble termékei világszerte 5 milliárd háztartásban találhatóak meg. A P&G világszerte elkötelezett a fenntarthatóság mellett is, ami a környezetvédelmi kezdeményezésekben és a terméktervezésben is megmutatkozik, vagyis olyan termékeket kínálnak, amelyek használatával a fogyasztókat is a környezeti lábnyomuk csökkentésére ösztönzik, azaz a fogyasztók szintjén energiát és erőforrásokat takarítanak meg. De mit jelent ez a gyakorlatban a mosogatószerek, mosószerek és pelenkák világában? A Procter&Gamble segítségével utánajártunk.

Kézi vagy gépi mosogatás?

A kézi mosogatást sokszor éri az a bírálat, hogy pazarlóbb, mint a gépi mosogatás. Az utóbbi években a mosogatógépek egyre több háztartásban megtalálhatóak, az új építésű házakban már alaptartozék. Viszont nem mindenkinek van otthon mosógépe, és azt se felejtsük el, hogy a kézi mosogatásra most is és a jövőben is szükség lesz. A modern mosogatószerek már abban is tudnak segíteni, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatást.

A vállalat hiszi, hogy az innovációknak mindenképpen a fogyasztókat kell segítenie, azaz úgy kell növelni a termék teljesítményét, hogy közben a folyamatot kényelmesebbé és fenntarthatóbbá teszik. A P&G termékei a kézi mosogatás terén is számos változáson mentek keresztül, és a többféle igényre többféle termékkel kínál megoldást. Egyrészt kevesebb termék szükséges azonos mennyiségű edény elmosogatásához, a termékek zsíroldó képessége jobb, azaz gyorsabb folyamatot eredményez, alacsonyabb hőmérsékleten is hatásos, ami szintén abba az irányba mutat, hogy kevesebb melegvíz felhasználásával lehet mosogatni, azaz a víz melegítésén és magán a víz használatán is tudunk takarékoskodni.

A P&G termékei a csomagolás, valamint a formulák terén olyan innovációkkal rendelkeznek, amelyek a teljesítményt és a fenntarthatóságot egyaránt hangsúlyozzák. Példa erre a fejjel lefelé palack, amit már tesztelnek a piacokon. Ez egyrészt még könnyebb adagolást tesz lehetővé, másrészt új szempontokat is figyelembe vesz, például a motorikus képességek hiányában szenvedő felhasználók is könnyebben adagolják ki a megfelelő mennyiségű mosogatószert.

Hogyan lehetnek tiszták a ruhák úgy, hogy a környezetet is kíméljük?

A vállalat brüsszeli innovációs központjának több száz kutatója dolgozik azon, hogy a mosás alacsony hőmérsékleten, gyors ciklusokban is hatékony legyen. Anno ennek a kutatómunkának az eredménye volt a Pod termék, amely ma már általánosan elterjedt és kedvelt termék lett, nemcsak könnyű adagolásának köszönhetően. Ezek a mosókapszulák gyorsan feloldódnak a vízben, és a Procter&Gamble legújabb Cool Clean technológiának köszönhetően olyan mosószert szabadítanak fel, amely még alacsonyabb hőmérsékleten és rövidebb mosási cikluson is hatékonyan távolítja el a foltokat.

Procter&Gamble

Mivel a mosószerek a háztartások talán legjobban fogyó tisztítószerei, fontos lehet az is a felhasználóknak, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Egy mosókapszula esetében felmerül a kérdés, ezt miként tudja megoldani a gyártó?

A hazánkban is nemrég bevezetett Ariel mosókapszulák csomagolása 70 százalékban újrahasznosított kartonból készül, és FSC tanusítvánnyal rendelkezik. A teljes termékpaletta csomagolásának műanyagról papírra való cseréje csak Európában évente 6500 tonna műanyagot takarít meg.

De mi kerül a lefolyóba?

A mosószerkapszulákban használt fóliák és a bennük lévő összetevőkre szigorú nemzetközi vizsgálatok vonatkoznak, amelyek biztosítják, hogy használat után teljesen ezek a kapszulák feloldódjanak és biológiailag lebomoljanak. Az Ariel mosókapszulákban is használt úgynevezett PVOH-nek (polivinil-alkohol vízoldható szintetikus polimer) sokféle típusa létezik, mivel a tervezett alkalmazáshoz szükséges kívánt teljesítménytől függően módosítható, hogy jobban vagy kevésbé oldódó legyen.

A PVOH vízben oldódó változatait számos élelmiszertermékben, tablettában, gyógyszerben, szemcseppben és szépségápolási termékben, valamint mosószer-kapszulákban használták, és az emberi felhasználás szempontjából biztonságosnak bizonyultak. A mosószerekben használt PVOH-fóliát az Egyesült Államok EPA Safer Choice programja, az EU ökocímke és más szigorú ökocímkéző szervezetek világszerte elfogadják. A PVOH szerepel az EPA biztonságosabb vegyi anyagok összetevőinek listáján.

Ha megvolt a mosás, jöhet az öblítés

Bár a mosás lényege az, hogy tisztává varázsoljuk a ruháinkat, az sem utolsó szempont, hogy azok minél tovább maradjanak illatosak, és ma már ez is alapvető kívánalom, hogy az öblítő természetes összetevőkből készüljön. A Lenor öblítők úgy lettek kifejlesztve, hogy a ruhák szekrényben tárolva akár 2 hétig puhák és friss illatúak maradjanak. A tartós illatoknak köszönhetően a fogyasztók hosszabb ideig élvezhetik a frissen mosott ruhák érzését, csökkentve a gyakori mosás szükségességét.

Nem mehetünk el a pelenkák mellett sem

A mai szülők kisbabájuk számára olyan terméket keresnek, amely nemcsak tökéletesen tisztít és ápol, de környezetkímélő módon állítják elő, és fontos számukra, hogy a termék összetétele klinikai tesztekkel bizonyított legyen.

A vállalat szerint az ár-érték arány továbbra is fontos tényező a vásárlási döntésben, mi látunk egy olyan vásárlói réteget, akinek a minőség, a prémium termékek nagyon fontosak, így a fenntartható és kényelmi termékek előnyt élveznek az ő beszerzéseik során. Sokéves fejlesztés eredménye az új Pampers Harmonie pelenka és popsitörlő család, mely Oeko-Tex STANDARD 100 minősítéssel rendelkezik. A pár éve bemutatkozott Harmonie a Pampers első olyan pelenkája és első nedves törlője, amely prémium pamut, cellulóz és növényi alapanyagú rostok felhasználásával készült. A felhasznált pamut fenntarthatóan termesztett gyapotból készült, a növényi rostok alapanyaga pedig cukornád, amelyek kombinációja a legpuhább érzetet nyújtja a kisbabák érzékeny bőrének.

A Pampers Harmonie Aqua nedves törlőkendő újdonsága, hogy 99%-ban tiszta vízből áll, 1%-ban pedig bőrbarát anyagokat tartalmaz a bőr megfelelő pH értékének megtartása érdekében. A törlőkendő alapanyaga finom, puha érzetet biztosító pamut.

Felmerül a kérdés, hogy egy eldobható pelenka esetében hogyan lehet csökkenteni a környezeti terhelést? Többnyire olyan anyagok használatával, melyek sokkal kevesebb anyag felhasználásával készülnek, mégis ugyanolyan, vagy még magasabb hatékonyságot, kényelmet biztosítanak a babáknak.

Borotvák nőknek és férfiaknak

A háztartás és a ruhák tisztántartása mellett a test- és szépségápolás is mindennapos feladat, Procter&Gamble terméke a Gillette és Venus termékcsalád, ahol az folyamatos innováció mellett a fenntarthatóságot is figyelembe veszik.  A Gillette és Venus borotvák csomagolását nemrégiben teljes mértékben papírra cserélték, és műanyagmentes csomagolást vezettek be Európa-szerte. Ez a kezdeményezés része egy szélesebb körű stratégiának, amely a környezeti hatások csökkentésére irányul, a csomagolást teljes mértékben újrahasznosíthatóvá és könnyebben kezelhetővé teszi, ezáltal növelve a fogyasztói kényelmet és a fenntarthatóságot.

Hirdetés

A cikk a Procter&Gamble megrendelésére készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik