Élet-Stílus

Leleplezték III. Károly első hivatalos portréfestményét azóta, hogy királlyá koronázták

Stringer / Anadolu via Getty Images
Stringer / Anadolu via Getty Images
Amikor a művész elkezdte a festményt, még a walesi herceg címet viselte az uralkodó.

Május hatodikán volt egy éve annak, hogy királlyá koronázták III. Károlyt. Az uralkodó május 14-én a Buckingham-palotában leplezte le az első róla készült portréfestményt azóta, hogy megkoronázták.

Az életnagyságúnál nagyobb olajképet Jonathan Yeo brit művész készítette, aki 2014-ben Kamilla királyné (akkor még cornwalli hercegné), 2008-ban pedig Fülöp edinburgh-i herceg portréját is megfestette.

A festmény leleplezéséről a királyi család Instagram-oldalán is megemlékeztek: a hivatalos posztban Yeo szavai is olvashatóak. Mint mondta, hatalmas megtiszteltetést és örömöt jelentett a számára, hogy megbízást kapott a király portréjának megfestésére – aki amikor belevágott a projektbe, még a walesi herceg címet viselte.

Akár a vállán lebegő pillangó, ez a portré is úgy fejlődött, ahogyan alanyának közéletben betöltött szerepe átalakult. Mindent megteszek azért, hogy megörökítsem az élettapasztalatot és az emberséget, amely minden egyes portréalany arcába belevésődött, és remélem, ezt sikerült elérnem ezen a portrén. Megpróbáltam mindezt megörökíteni Őfelsége, a király esetében, aki egyedülálló szerepet tölt be, ami egyrészt óriási szakmai kihívás volt, másrészt pedig nagyon élveztem, és rendkívül hálás vagyok érte

– fogalmazott a művész.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés


A király elmúlt egy évének legfontosabb történéseiről alábbi cikkünkben lehet bővebben olvasni.

Kapcsolódó
Egy év a korona alatt – 12 fontos dolog, ami a Károly koronázása utáni évben történt
Pontosan egy évvel ezelőtt, május 6-án koronázták hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodójává III. Károlyt. Sokan azt vizionálták, modern felfogással alakítja majd át a monarchiát, és bizonyos szempontból voltak is erre utaló törekvései. Tizenkét pontban idézzük fel, melyek voltak a 75 éves király egyéves uralkodásának legfontosabb történései.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik