Élet-Stílus

Kudlik Júlia a köztévé MI-műsorvezetőjéről: Az emberek gépekkel való pótlása hamvába hullt utópia

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Szerinte már a dehumanizáció korát éljük.

„Ilyet még mi Magyarországon nem láttunk képernyőn” – véleményezteDelta című műsor újítását Dudás Viktor filmszakértő, a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában ugyanis ezentúl teljes egészében a mesterséges intelligencia (MI) által megalkotott tévés vezet majd műsort. Fejős Ádám új műsorvezető társának neve is van, Bíró Adának hívják, hangját, megjelenését és mozgását is számítógéppel, minimális emberi segítséggel hozták létre a legmodernebb nyelvi és képi modellt felhasználva.

A hírről Kudlik Júlia, korábbi tévébemondó a Mandiner hasábjain közölt publicisztikát, melyben megírta saját véleményét a köztévé MI-műsorvezetőjéről.

Ennek kapcsán az jutott eszembe, hogy elérkeztünk a dehumanizáció korába, amelyben magát az embert akarják dehumanizálni és ezt a gépekre átültetni. Így születik, talán már meg is született a humanizált automatizáció, amelynek során az emberiség a nyakába vette a számítástechnika igáját, s ezzel megadta a lehetőséget az érzések és félreértések nélküli kommunikációnak. Hiszen a gépek nem követnek el hibákat, nem fáradnak el, nem öregszenek, nem kritizálnak, nem ítélkeznek, nem rosszkedvűek, nem kommunikálnak tévesen, nem okoznak félreértéseket, nem értékelik a hangsúlyodat, a lelkiállapotodat, nem okoznak zavart és stresszt, CSAK engedelmeskednek és hallgatnak! Lehet, hogy ilyen lesz a holnap embere?!

Kudlik szerint „az igazi háború ma a technikáról szól, és ebben a háborúban (kiberháború, hibridháború) a stratégia fontos része az információ manipulálása, a szervezetekbe való beépülés és a pszichológia”.

Az ember lassan maga is számokká váló adathalmazzá lesz a személyi számok, a sok pin kód, megannyi jelszó, azonosító által. Így uralkodnak majd felettünk, megfosztva a születésünkkor ajándékba kapott választási lehetőségtől és szabad akarattól.

A bemondó számára az intelligencia szó értelmi felfogóképességet, ítélőképességet jelent, és hálás azért, hogy lelket nem adtak Bíró Adának: „Csak remélni merem, hogy soha nem is leszünk erre képesek!”

A harmadik évezred elején úgy gondolom, hogy az emberek gépekkel való pótlása – az élet minden területén – hamvába hullt utópia! Őszintén remélem, hogy elhalálozik az a ma uralkodó lelki anarchia is, amely az erőszakot szándékozik törvénnyé avatni, ezzel akarván megsemmisíteni, ami élőlényből emberré tesz bennünket: el akarja pusztítani az emberi lélek belső egyensúlyát, a közösséget alkotó ember rendező erejét.

Kudlik az írása végén Bíró Adának is üzent: szurkol az AI-műsorvezetőnek.

Kapcsolódó
A mesterséges intelligencia által generált bemondó vezet műsort a köztévén
Megnyugtatnak mindenkit: csak azt mondhatja, amit a szerkesztők akarnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik