Élet-Stílus

Az elhanyagolt egészség: férfiak és a vashiány (x)

Férfiként hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, milyen fontos az egészségünk, és természetesnek venni, hogy van erőnk, lendületünk a napi teendőink elvégzéséhez. Így sokszor csak későn derül ki, hogy a szűnni nem akaró kimerültség oka nem a túlhajszoltság, hanem a vashiány.

– Keményen indult az év, rengeteg teendővel, ennek tudtam be, hogy állandóan fáradt vagyok. Az ember mindig hajlamos túl sokat vállalni és figyelmen kívül hagyni a saját egészségét – mondja a jogászként dolgozó Péter. – Rengeteget túlóráztam, szinte csak aludni jártam haza, ami nem tett jót a családi életünknek. Néha haragudtam a feleségemre egy-egy szemrehányó megjegyzés után, hiszen úgy éreztem, nem értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a családunkért tettem. A rossz hangulattól időnként a fejem is megfájdult – illetve azt hittem, hogy az otthoni légkör volt a felelős a panaszaimért.

A helyzet egyre csak romlott

– Mivel folyton kimerült voltam, és sokszor fájt a fejem, egyre nehezebben koncentráltam a feladataimra, ami miatt szaporodtak a konfliktusaim a kollégákkal. Ráadásul, gyakrabban megbetegedtem, nem bírtam kilábalni a jövő-menő megfázásokból. A háziorvosomnak gyanús lett a dolog, és vérvételre küldött – így derült ki, hogy vashiányom van, és az okozza a panaszaimat.

Az étrend volt a ludas

– Nagyon nem örültem a diagnózisnak, már ha lehet ilyet mondani ebben a helyzetben. Azt hittem, a férfiaknak egyáltalán nem is lehet vashiányuk. Való igaz, hogy nálunk ritkább ez a hiányállapot, de nem példa nélküli: nálam az okozta, hogy az állandó hajtás miatt rendszertelenül, és szinte csak gyorskajákat ettem, rengeteg teát és kávét is ittam, így az a kevés vas sem szívódott fel, amit az étkezéssel bevittem – tudtam meg utólag. Mondtam otthon a feleségemnek, hogy próbáljunk meg vasban gazdagabban enni (ő nem szereti a húst, pedig a vörös húsok számítanak a legjobb vasforrásnak), mert nem szeretnék vaspótló tablettát szedni. Ő elmagyarázta, hogy tüneteket mutató vashiányál feltétlenül gyógyszeres vaspótlásra van szükség. Amikor látta, hogy letör ez a hír, megnyugtatott, hogy nem csak szilárd vaspótló létezik: a gyógyszeremet a reggeli narancslevembe keverve is bevehetem.

Maltofer szirup: kényelmes és biztonságos vaspótló

– Kiderült, hogy ő – az erős menstruációja miatti vashiány okán – már korábban is szedte a vény nélkül kapható Maltofer szirupot. Azért választott folyékony vaspótlót, mert féltette a fogait, és a szirup használatával a fogak elszíneződése mérsékelhető, ahogy az emésztőrendszeri mellékhatások is. A Maltofer szirup magas elemivas-tartalmú, klinikailag igazolt hatású, biztonságos vaspótló gyógyszer, amelynek hatóanyagából a vashiány mértékének megfelelően szívódik fel a vas, a többi pedig kiürül, így véletlen túladagolása sem jár veszéllyel. Mivel nem lép reakcióba a gyakoribb étel- és italösszetevőkkel, gyógyszerekkel, sőt, étkezéssel egy időben bevéve jobban is hasznosul, így a szedése számomra igazán kényelmes. Ez utóbbi fontos szempont, mert nem mindegy, hogy milyen hosszú ideig tudok kitartani a vaspótló szedése mellett, hiszen hónapokba telhet, mire újra feltöltődnek a vasraktáraim.

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik