Élet-Stílus

Kétezer lottónyertesnek adott már tanácsot – elmondta a legnagyobb hibát

Általában idő kell ahhoz, mire a nyertesek megérzik, hogy már nem kell többé a pénzüket számolgatniuk hó végén.

Alig találnánk valakit, aki nem fantáziált már arról, mit kezdene vele, ha megütné a markát a lottó főnyeremény – egy brit férfi azokról a pillanatokról mesélt, amikor a játékosok álma valóra vált, és a National Lottory-hez fordultak, hogy átvegyék a nyereményüket. Az Egyesült Királyság állami lottójánál tanácsadójaként dolgozó férfi eddig nagyjából 2000 emberrel beszélt, akik több mint 50 ezer fontot (körülbelül 23 millió forint) nyertek a játékkal, és több összesen mint 2 milliárd fontot adott már át életében – írja a Daily Mail.

Andy Carternek és kollégáinak tilos a játékban részt venniük, de szerinte ez a legszerencsésebb helyzet, hiszen egy olyan pillanatban lehet más emberek életének tanúja, amit soha nem fognak elfelejteni.

Egy nap lehet, hogy egy 85 éves hölgy házában ülök egy csésze tea és egy szelet sütemény mellett, és elmeséli nekem az összes régi történetét. De az is lehet, hogy egy építkezésen leszek olyan kőművesekkel, akik feljebb akarnak lépni. Kaméleonnak kell lennem.

– meséli az ötvenéves férfi.

„A lottónyeremény boldogabbá teszi az embereket – összességében. Több választási lehetőséget biztosít, de eltarthat egy darabig, amíg eljutnak odáig.” A kétgyerekes tanácsadó szerint a lottónyeremény felnagyítja az emberek személyiségét – ha valaki addig jól kezelte a pénzt, utána is jól fog vele bánni, ha pedig egy kapcsolat a nyeremény után megy tönkre, annak valószínűleg egyébként sem volt hosszú jövő megírva.

Andy Carter szerint egyértelműen az a nyertesek legnagyobb hibája, hogy túl nagylelkűek – segíteni akarnak a szüleiknek, gyerekeiknek, barátaiknak, még azelőtt, hogy végiggondolnák, hogyan fektessék be a pénzüket.

A győztesek mindenkinek segíteni akarnak, és ez a nagylelkűség jó helyről fakad. De az embereknek előbb ki kell találniuk, mire van szükségük.

A férfi a szerencsés játékosokat független pénzügyi szakértőkkel köti össze, akik elkészítenek egy tervet, és vázolják, mennyit segíthetnek másoknak és milyen befektetési lehetőségeik vannak – ezt természetesen elutasíthatják, de az emberek 90 százaléka élni szokott a lehetőséggel. Ilyenkor gyakran felismerik, hogy mégsem nekik való az ingatlanbefektetés, vagy egy sportautó megvásárlása előtt érdemes kibérelni egyet néhány napra, hogy valóban vágynak-e rá. A tanácsadó azt is hozzáteszi, hogy a nyertesek egyre tudatosabbak és óvatosan bánnak a pénzükkel. Inkább élményekre költenek, vagy olyan tárgyakra, melyekre régóta vágytak, de általában idő kell ahhoz, mire megérzik, hogy már nem kell többé a pénzüket számolgatniuk hó végén.

Bár a fiatalokról azt gondolnánk, könnyebben elszórják a nyereményüket, valójában sokkal óvatosabbak és előretekintőbbek – egy 20 éves férfi például azonnal vállalkozást akart indítani, hogy kamatoztassa a pénzét és másokat is alkalmazhasson, ezáltal anyagi biztonságot teremtve számukra. Ellenben Andy Carter arra is látott már példát, hogy valaki még a feleségével sem osztottta meg a nyeremétnyét, mondván, egész életükben külön kasszán voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik