Élet-Stílus

Krónikus prosztatagyulladás: rövid út vezet a fájdalmas együttlétig

Getty Images
Getty Images
Alattomos tünetekkel jelentkezik, és bármelyik férfit utolérheti a krónikus prosztatagyulladás. A betegség megkeserítheti a hétköznapokat, és magától nem múlik el. A jó hír viszont az, hogy van rá gyógyír.    

Tünetek

Az orvostudomány különbséget tesz akut és a krónikus, illetve bakteriális és nem bakteriális prosztatagyulladás között. A prosztatagyulladásos betegek körülbelül 90 százaléka krónikus, vagyis nem bakteriális prosztatagyulladásban szenved, amelynek a tünetei hosszú ideig fennállhatnak, esetenként panaszmentes időszakokkal váltakozva. Fontos tudni, hogy a prosztata gyulladását az orvostudomány akkor tekinti krónikusnak, ha a tünetek, panaszok legalább 3 hónapja fennállnak.

A prosztata, vagy más néven dülmirigy egy férfi belső nemi szerv. Nagyjából harminc gramm súlyú, és akkora, mint egy vadgesztenye. A húgyhólyag alatt, a húgycsövet körülölelve helyezkedik el. A mirigy feladata, hogy olyan váladékot termeljen, amely életben tartja és megvédi a spermiumokat, azaz a megtermékenyítéshez szükséges hímivarsejteket.

A krónikus prosztatagyulladás vizelési zavarokkal, alhasi tompa fájdalommal és fájdalmas magömléssel járhat, és ezzel szexuális zavarokat okozhat. A vizelési zavarok közé tartozik a fájdalmas vizeletürítés, a gyenge vizeletsugár és a hirtelen jelentkező, sürgető vizelési inger. A fájdalom kisugározhat a combokba, herékbe, hímvesszőbe, néha a derékba és a hátba.

Ha a pisilés fájdalommal jár (nyomás vagy égő érzés jelentkezik a húgycsőben), és a vizelet csak gyenge sugárban jön, akkor a prosztatagyulladás általában inkább bakteriális eredetű. A jelentkező tünetek tehát rendkívül szokatlanok, ezért az érintett férfiak gyakran nem is tudják, kihez forduljanak a problémáikkal, inkább elviselik ezeket. Amíg a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az 50 évesnél idősebb férfiak problémája, a prosztatagyulladás a fiatalabbakra jellemző.

Diagnózis

A krónikus prosztatagyulladást az esetek többségében az E. coli nevű bélbaktérium okozza, amely egyrészt a húgycsövön át jut a prosztatába. De felelős lehet a problémákért a Klebsiella pneumoniae (tüdőgyulladást okozó baktérium), az Enterobacter vagy az Enterococcus (szintén bélbaktériumok). Másrészt a kórokozók a végbél felől vagy a vérárammal juthatnak a prosztatához, amely körül lassú keringésű vénák találhatóak. A lassult keringés csökkenti az immunrendszer hatékonyságát, így a baktériumok megbújhatnak a mirigyes szervben.

Mivel a prosztata termeli az ondót, a prosztata regenerálódásában sokat segít, ha egy férfinak rendszeres a szexuális élete. Habár nem mindegy, mit és hogyan csinál, ugyanis az anális szex és a nemi úton terjedő bakteriális fertőzések is prosztatagyulladást okozhatnak. Ilyen lehet a Chlamydia-fertőzés, a gonorrhoea vagy a trichomoniázis.

Kezeletlen prosztatagyulladás következményei

Aki nem fordul időben orvoshoz, és elbagatellizálja a tüneteket, annál a betegség tartósan jelen lehet, és idővel a fájdalmak önállósodhatnak. Ilyenkor már nincs kimutatható kórokozó sem, csak a fájdalom marad.

A krónikus, nem bakteriális prosztatagyulladás esetében a panaszmentes és a kellemetlen tünetekkel járó időszakok váltakozva követik egymást, és ez idegőrlővé válik. Mivel a fájdalom kisugárzik a test többi részére, így hosszan elhúzódó, véletlenszerű erősséggel jelentkező, krónikus fájdalom alakulhat ki, ami stresszt okoz, a stressz pedig visszahathat a fájdalomra, amely ezáltal gyakrabban fellángolhat.

A prosztatagyulladás a szexuális életet is érintheti: a merevedés és az ejakuláció, vagyis a magömlés fájdalmassá válik. A krónikus bakteriális prosztatagyulladás szélsőséges esetben időszakos sterilitást is okozhat. Mindez pedig gondot okozhat a párkapcsolatban.

A betegség bakteriális verziója még viszonylag egyszerűen gyógyítható, jellemzően antibiotikummal szokták kezelni. Krónikus prosztatagyulladásnál azonban akár több hónapig is szükség lehet gyógyszeres kezelésre. A krónikus nem-bakteriális prosztatagyulladással küzdők több orvost is felkeresnek, mire az orvosok mindent kizárnak. A betegség ebben a szakaszában már csak kezelhető, de nem gyógyítható. A komplex kezelés célja a beteg fájdalmainak az enyhítése.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik