Élet-Stílus

A tízezer a múlté: ennyi lépést kell megtenni a hosszabb életért

Sorrasak Jar Tinyo / Getty Images
Sorrasak Jar Tinyo / Getty Images
Bár sokan készpénznek veszik az egyszerűen megjegyezhető szabályt: napi tízezer lépést kell megtennie annak, aki hosszú távon szeretne egészséges maradni, egy friss tanulmány szerint azonban ennél jóval kevesebb elég.

Magyarország a világ egyik legelhízottabb országa, köszönhetően leginkább az egészségtelen táplálkozási szokások, valamint a mozgásszegény életmód elterjedésének. Egy tavalyi jelentés szerint Magyarország felnőtt lakosságának 36 százaléka lesz túlsúlyos 2035-re, ami kiemelkedően magas érték az országok között. Főként a férfiak és a fiú gyerekek körében nő drámaian az elhízottak aránya.

A rendszeres testmozgás különösen fontos az egészség megőrzéséhez, ám – főleg hosszú kihagyás után – nehéz elkezdeni. A korábban elterjedt nézet szerint napi tízezer lépésnyi sétára van szükség az egészséges életmódhoz, ám a London School of Economics (LSE) friss kutatása cáfolja ezt – írja az Independent című brit lap.

Az LSE kutatói azt írják,

hetente háromszor ötezer lépés megtétele is elég ahhoz, hogy egy ember nagyjából három évvel meghosszabbítsa a várható élettartamát.

Ez azért jó hír, mert a napi tízezer lépés sokak számára tűnik annyira soknak és olyan sok időt követelő elfoglaltságnak, hogy inkább bele sem vágnak, hetente háromszor ötezer lépés megtétele azonban számukra is könnyen teljesíthető célt jelenthet.

Az egészséges, aktív életmód heti 150 percnyi közepes intenzitású testmozgást feltételez. Ez sétára lefordítva nagyjából napi húsz percet / 2400 lépést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik