Belföld

2035-re a magyar felnőtt lakosság 36 százaléka túlsúlyos lesz

AFP
AFP

Ha nem történik érdemi előrelépés, a világ lakosságának 51 százaléka, azaz több mint négymilliárd ember túlsúlyos vagy elhízott lesz 2035-ig – írta friss jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation). A jelentés szerint különösen meredeken emelkedik az elhízottak aránya a gyerekek, valamint az alacsonyabb jövedelmű országok lakói között.

Louise Baur, a szövetség elnöke egyértelmű figyelmeztetésnek nevezte a beszámolót, és felszólította a politikai döntéshozókat: tegyenek lépéseket, hogy ne romoljon tovább a helyzet. Közleményében azt írta: különösen aggasztó, hogy a gyerekek és a kamaszok körében nő a leggyorsabban az elhízottak aránya.

A jelentés megállapította, hogy 2035-re a gyermekkori elhízás a 2020-as számokhoz képest több mint kétszer annyi kiskorút, azaz 208 millió fiút és 175 millió lányt érinthet.

A jelentésből kiolvasható, hogy Magyarország felnőtt lakosságának 36 százaléka lesz túlsúlyos 2035-re, ami kiemelkedően magas érték az országok között. Főként a férfiak és a fiú gyerekek körében nő drámaian az elhízottak aránya. A magyar gyerekek körében évente 4,2 százalékkal emelkedik várhatóan a túlsúlyosok száma, ami szintén magas érték. A népesség elhízásának a magyar gazdaságra gyakorolt hatása szintén nagyon magas lesz 2035-re, állítja a jelentés.

A túlsúlyossággal összefüggő betegségek jelentős többletterhet róhatnak a társadalomra: 2035-ig évente több mint 4 billió dollárt, a globális GDP három százalékát kényszerülhetnek erre fordítani az érintett országok – mutattak rá a szerzők. Hozzátették: úgy gondolják, hogy a megelőzéshez az elhízás társadalmi, környezeti és biológiai tényezőit kell középpontba állítani.

A jelentés a testtömeg és a testmagasság négyzetének hányadosaként meghatározott testtömegindexet (BMI) vette alapul értékeléséhez. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 25-nél nagyobb BMI-vel rendelkezők a túlsúlyos, míg a 30 feletti BMI-vel rendelkezők az elhízott kategóriába esnek. 2020-ban a Föld lakosságának 38 százaléka, azaz 2,6 milliárd ember esett ezekbe a kategóriába.

A világszövetség szerint leginkább az alacsony, valamint a közepes jövedelmű ázsiai és afrikai országokban jelent majd problémát az elhízás a következő években.

Az adatokat a következő héten az ENSZ döntéshozóival és tagállamaival is ismertetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik