Élet-Stílus

Varnus Xavér a saját vérével átitatott kendőt tett anyja koporsójába, hogy együtt legyenek a sírban

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Bizonyos értelemben az orgonaművész nagyapja és apja is ott vannak velük.

Két héttel ezelőtt elhunyt Varnus Xavér édesanyja. „Élete utolsó másfél évében, az öcsém elvesztése után, egymásba fonódva éltünk, egyfajta utolsó, mindent felülíró szimbiózisban” – árulta el a Borsnak az orgonaművész. Az asszonyt néhány nappal ezelőtt temették el egy vidéki kisváros sírkertjében, az édesapja mellett, ennek ellenére Varnus Xavér megtalálta a módját, hogy szülei is együtt nyugodhassanak.

„Anya kérése az volt, hogy ne a családi kriptába, hanem édesapja mellé temessem Kecelre. Mindössze hatéves volt, amikor a nagypapám meghalt, így számára az apja inkább csak egy mitikus valaki volt, de most majd bepótolják azt az időt, amit a halál egykor elvett tőlük, még ha ehhez, most neki el is kellett mennie. Amikor kiásták a sírt, megláttam nagyapám csontjait, amire végül rákerült anya koporsója. Amíg hordták rá a földet, az járt a fejemben, hogy egy napon, amikor a fakopósó már nem oltalmazza anya maradványait, ők ketten újra egyesülnek, és ez a gondolat valami végtelen nyugalmat adott azokban a pillanatokban, ahogy az a tudat is, hogy ebben az egyesülésben valahogy én is ott leszek” – fogalmazott a zongorista.

Éppen a temetés előtti este akadt a kezembe egy számomra nagyon kedves kendő, amit anya arcára terítettem közvetlenül azelőtt, hogy bezárták a koporsót. Egyszerűen azért, mert egy nappal korábban, megvágtam az ujjam és azzal állítottam el a vérzést.

Varnus Xavér hozzátette: „elkövettem még egy csínyt, csak hogy apu is ott legyen vele és ő is ott legyen apámmal” .

Anya halála után levágtam egy hajtincsét, és elvittem a családi kriptába. Apa mellé tettem, majd apám hamvai közül kivettem egy aprócska csontdarabot, és még a ravatalon belehelyeztem anya tenyerébe. Így végül nagyapámmal együtt négyen vagyunk abban a sírban. Csak öcsém hiányzik, de remélem ő megbocsájtja nekem a hanyagságomat és nem tekint erre önzőségem jeleként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik