Élet-Stílus

Nyugtalan alvás, szorongás, bőrbetegségek – Testünk vészjelzései, ha túl sok a stressz

Getty Images
Getty Images
A mindennapjainkat megnehezítő stressz egyénileg nagyon eltérően jelentkezhet, és különböző formában bukkanhat fel. Mutatjuk, melyek azok a testi tünetek, amelyeket komolyan kell venni.

A stressznek vannak enyhébb és sokkal határozottabb megjelenési formái. Az első kategóriába tartozik az, amikor már észrevesszük magunkon, hogy türelmetlenebbek vagyunk másokkal szemben, jobban zavar, idegesít a környezetünk, de ide sorolhatók az enyhébb alvászavarok is. A második kategóriába tartoznak a komolyabb testi tünetek, mint a kardiológiai és belgyógyászati problémák.

Nyugtalan alvás

A tartós stressz nemcsak a lelkünket, hanem a testünket is megterheli, egyebek mellett fejfájást és alvásproblémákat is okozhat. Amikor heteken, hónapokon át nem tudjuk kipihenni magunkat, annak számos negatív hatása lehet a mindennapi életünkre. Napközben állandóan feszültek lehetünk, kevésbé tudunk koncentrálni, és sosem érezzük magunkat igazán életerősnek. Tehát kijelenthetjük, hogy nincs jó hatással sem a mentális, sem pedig a fizikális állapotunkra.

Szorongás, pánikroham

Ha valaki sokat stresszel, az gyakran vezet szorongáshoz, folyamatos aggódáshoz, egyes esetekben akár még pánikrohamok is jelentkezhetnek. A pánikbetegséget hirtelen, rohamokban jelentkező heves szorongás, erős szívdobogás jellemzi. Ahogy a neve is utal rá, tünetei hirtelen, pánikszerűen jelentkeznek, és a külső szemlélő számára rendkívül ijesztőek lehetnek.

Magas vérnyomás

Tartós stressz hatására fokozódik a stresszhormonok termelődése a szervezetben, ami felgyorsítja a szívverést, és szűkíti az ereket. Ezek a változások pedig megemelik a vérnyomást, akár nagymértékben is, és hosszú távon magasvérnyomás-betegség kialakulásához vezethetnek.

Gyomorpanaszok

A stressz testszerte – így a gyomorban is – izomfeszülést okoz, aminek következtében nő a gyomorra nehezedő nyomás. Emellett az emésztési funkció is romlik, emiatt kialakulhat gyomorfájás, reflux vagy fekély is. Stresszhelyzetben a gyomor lassabban ürül, a vastagbél működése viszont felgyorsul, így gyakori és általános tünet az alhasi fájdalom, a puffadás, a hasi görcsök és a hasmenés.

Hátfájdalom

A stressz miatti izomfeszülés egészen komoly hát- és nyakfájdalmakat okozhat, de általánosságban elmondható, hogy fokozódik a fájdalomérzékelésünk.

Bőrbetegségek

A tartós stressz a bőrünk állapotára is kihat.  A csalánkiütés, pikkelysömör, ekcéma, akne, rosacea, herpesz: mind olyan bőrbetegségek, amelyek kialakulásának kockázata erős stresszhatás következtében fokozódhat, vagy a meglévő tünetei súlyosbodhatnak, ha valami miatt kibillenünk a lelki egyensúlyunkból.

Az előzőekben felsorolt sok-sok tünetből is látszik, hogy a stressz a legkülönbözőbb formákban jelenhet meg, és „üthet vissza”, ezért érdemes nagyon odafigyelni a jelekre és kellő figyelmet fordítani a feszültség levezetésére, hogy elkerüljük a komolyabb egészségkárosodást.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik