Élet-Stílus

Koffein nélkül nem bírod, de vajon tudod-e, mit tesz valójában a szervezeteddel?

Getty Images
Getty Images
A víz után kávét isznak legtöbbet az emberek a világon, népszerűsége töretlen, elkészítésének módja, ízesítése ma már minden képzeletet felülmúl. Nemcsak élvezeti értéke miatt szeretjük: a koffein stimuláló hatását mind ismerjük, általában azért is fogyasztjuk, hogy éberek maradjunk. Emellett számos más jótékony hatása is van, mégis sokan a drogok közé sorolják. Ráadásul az is régóta fennálló kérdés, hogy vajon hogyan hat az alvásunkra, és hogy szabad-e délután még koffeintartalmú ételt, italt fogyasztani.

Most akkor a koffein drog?

A koffein – rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin – tiszta állapotban fehér színű, kristályos, enyhén keserű vegyület, világszerte talán a leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Stimuláló, élénkítő hatása évszázadok óta ismert, ezt annak köszönheti, hogy blokkolja a fáradtságot és álmosságot jelző adenozin receptorokat, illetve képes fokozni az agy vérellátottságát. Ha több oxigénben dús vér áramlik az agyba, az növeli az éberségi szintet, segíti a koncentrációt, javítja a szellemi teljesítményt és a munkabíró képességet. Mivel az izmok vérellátására is hatással van, fokozódhat a fizikai teljesítmény, és csökkenhet a fáradtságérzet. Ez utóbbi miatt a sportolóknál bizonyos szint felett doppingnak számít, de ez közel sem jelenti azt, hogy egy kategóriába sorolható a kábítószerekkel.

A koffein természetes pszichoaktív anyag, de mint ilyen, mértéktartóan fogyasztva ártalmatlan, nincs tudatmódosító hatása, és a legtöbb szakértő véleménye szerint nem okoz függőséget sem. Bár az bizonyított, hogy hirtelen elhagyásakor jelentkezhet fejfájás, kimerültség, szorongás, ingerlékenység, rossz kedélyállapot és koncentrációs problémák, ezek a tünetek messze nem hasonlítanak más pszichoaktív szerek elvonási tüneteire, és ezeket a koffein fokozatos csökkentésével ki lehet küszöbölni.

A gyógyászatban is hasznosítják a koffeint, például alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, de fejfájáscsillapító, migrénellenes, valamint láz- és fájdalomcsillapító szerek összetevőjeként is.

Miben mennyi koffein van, és az mennyi ideig van hatással a szervezetre?

Természetes módon mintegy hatvan növényben fordul elő a koffein, ezek közül a legelterjedtebbek a kávébab, a tealevelek és a kakaóbab. Egy csésze kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz, míg a tea koffeintartalma erősségtől függően változik, de átlagosan körülbelül 40 mg. Egy pohár kólában nagyjából 30 mg koffein található, az energiaitalok pedig deciliterenként 32 mg-ot tartalmaznak, tehát egy doboz (2,5 dl) energiaital nagyjából 80 mg-ot tartalmaz, ami megfelel egy presszókávénak. Minden olyan italon, amely literenként több mint 150 mg koffeint tartalmaz, kötelezően fel kell tüntetni, hogy magas koffeintartalmú.

A kiegyensúlyozott étrendben a koffeinfogyasztás nem okozhat gondot. Ami egy egészséges felnőtt javasolt napi fogyasztását illeti, a szakértők 300-400 mg koffeinbevitelt vélnek biztonságosnak, ez megközelítőleg négy csésze főzött kávéban, nyolc csésze fekete teában, tíz doboz kólában vagy két energiaitalban lévő koffeinmennyiséget jelent.

Alig 5-10 percre van szükség ahhoz, hogy a koffein hatásai megmutatkozzanak. A bevitelt követő fél órában szinte a teljes mennyiség felszívódik, és a vérkeringésbe kerül, ekkortól fejti ki maximális hatását, majd körülbelül 4-5 óra alatt az elfogyasztott koffein fele kiürül a szervezetből, további öt óra múlva pedig 75 százaléka eltűnik a testünkből.

A példa kedvéért: egy reggel nyolckor megivott kávé este hatra szinte teljesen kiürül a szervezetből, viszont, ha utóbbi időpontban még felhörpintünk egy eszpresszót (80 mg koffeinnel), akkor éjfélig még 40 mg koffein kering a véráramban. Persze mindez egyénfüggő is, hiszen mindenkinek más az anyagcseréje, ezért a koffein különböző intenzitással hathat ránk, ahogy az is eltérő, hogy ki-ki mennyi ideig tapasztalja magán a koffein hatásait. Ebben az életkor, a testsúly, a fogyasztási gyakoriság és genetikai tényezők is szerepet játszanak.

Hogyan hat az alvásra a koffein?

Ha valaki nem túlérzékeny, a reggeli egy-két csésze kávé nem befolyásolhatja az éjszakai alvást. Ha azonban problémánk van az alvással, érdemes csökkenteni a koffeinfogyasztást, főleg délután és este. Alvásszakértők azt javasolják: ha biztosra akarunk menni, hogy ne kelljen báránykákat számolgatnunk lefekvés után, az utolsó kávét legalább hat órával az ágyba bújás előtt igyuk meg.

A koffein ráadásul nemcsak az elalvás idejét tolhatja el, az alvásminőséget is ronthatja. Amennyiben azt érzékeljük, hogy nehezebben térünk nyugovóra azokon a napokon, amikor több kávét vagy teát is ittunk, akkor érdemes lehet csökkenteni a koffeinbevitelt. A kávézásról való leszokás vagy egy kávémentes hónap tartása több pozitív hatás mellett javuló alvásminőséget is eredményezhet.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A cikk a Phytotec Hungária Bt. támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik